Reprezentări  ale portului tradițional în numismatica modernă românească

Data: 06 Septembrie 2022

Banca Națională a României și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prezintă expoziția temporară „Monedă și costum. Reprezentări ale portului tradițional în numismatica modernă românească”. Conceptul expozițional redă în mod simbolic universul rural românesc de la finalul secolului al 19-lea și prima jumătate a secolului 20, înfățișându-l prin prisma elementelor civilizației tradiționale, respectiv prin modul în care acestea au fost reprezentate pe bancnotele emise de BNR de-a lungul timpului.

Expoziția cuprinde peste 200 de piese de patrimoniu, precum costume populare, obiecte aparținând inventarului casnic, ca vase, mobilier, țesături și lăzi de zestre, iar din inventarul agricol, unelte de diverse tipuri. Nu lipsesc nici obiectele care au legătură cu latura spirituală a satului tradițional: troițe, icoane pe lemn și pristolnice. În același timp, în cadrul expoziției pot fi admirate o parte din bancno­tele românești aflate în circulație începând cu 1877 și până la jumătatea secolului al 20-lea, pe care pot fi observate reprezentări ale portului popular, precum și proiecte de bancnote având aceeași tematică, unele dintre ele semnate de importante nume ale artei naționale: Arthur Verona, Ion Theodorescu-Sion și Ary Murnu.

Totodată, este expusă și o parte din colecția de monede, românești și străine, montate în bijuterii, cum ar fi salbe, cercei, cingători, inele, broșe și brățări, care se află în patrimoniul Băncii Naționale a României. Astfel de podoabe, cu precădere salbele, au avut o arie largă de răspândire și au fost purtate în toate zonele țării, reprezentând atât un simbol al prestigiului social, cât și un mijloc de economisire inedit din perspectivă contemporană.

Expoziţia „Monedă și costum. Reprezentări ale portului tradițional în numismatica modernă românească” este deschisă până la sfârșitul lunii septembrie şi poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile. (A. D.)