Retrospectivă în perspectivă
O educație religioasă autentică presupune cultivarea atentă a unor repere spirituale edificatoare pentru viață și a unor modele vii de sfinţenie. În contextul secularizării actuale, când valorile tradiţionale sunt depreciate, iar educaţia este supusă unor schimbări de paradigmă, tinerii au nevoie de sprijinul Familiei, al Bisericii și al Școlii. Prin urmare, în anul 2016, Patriarhia Română, prin Sectorul teologic‑educaţional, a intensificat activitățile dedicate copiilor și tinerilorși a organizat mai multe evenimente şi concursuri cu prilejul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. În cele ce urmează vom prezenta coordonatele acestor evenimente educaționale și impactul lor.
Concursul Național de Creație Biserica și Școala din sufletul meu a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în perioada 15 decembrie 2015 - 21 mai 2016. La concurs au participat 1.446 de parohii şi 1.458 de şcoli, însumând un număr total de 22.085 de copii, care au realizat 1.715 proiecte.
Activitățile de creație au contribuit la descoperirea şi cultivarea unor noi aptitudini, dezvoltând, astfel, imaginația și încrederea în talentul copiilor, dar şi în valoarea actului educativ. Copiii au scris piese de teatru care au fost puse în scenă de colegii din echipă, poezii, compuneri și eseuri despre preotul duhovnic, rugăciuni pentru profesori și elevi, scrisori către Dumnezeu, creații literare cu titlul „Poveste despre viitorul meu”, articole de ziar, au realizat interviuri, fotografii, desene, prezentări power‑point etc.
La nivel naţional, au fost premiați 87 de copii şi 97 de coordonatori (preoţi, profesori de Religie şi de alte discipline). Festivitatea de premiere a avut loc în ziua de 21 mai 2016, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, iar premiile au fost oferite de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Programul național de tabere pentru tineret Tradiție și noutate s‑a desfăşurat în colaborare cu centrele mitropolitane, pe timpul vacanței de vară (iulie - august 2016), acestea organizând gratuit tabere pentru tineri din toată țara.
În cadrul taberelor, tinerii și‑au împărtășit din experiența prezenței și lucrării lor în Biserică. Discuțiile dintre ei au accentuat caracterul dinamic al vieții bisericești, într‑o societate în care dialogul în mediul online nu împlinește nevoia de comuniune a tinerilor. Invitaţi la reflecţie, participanţii au descoperit cât este de necesar să comunice direct și să lege noi prietenii.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea (Bucureşti, 1‑4 septembrie 2016)a reprezentat cel mai amplu eveniment al Patriarhiei Române dedicat tinerilor. Întâlnirea a fost organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Patriarhia Română, în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, primăriile de sector, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti și Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti.
La eveniment au participat 2.500 de tineri din ţară şi din străinătate, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani.Prin prezenţa acestor tineri, s‑a facilitat un schimb de experienţă foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a activităţilor de tineret. Pe durata întâlnirii, tinerii,împărțiți pe grupe de lucru, au relaţionat, şi‑au împărtăşit din bucuriile trăite în cadrul activităţilor din parohii, şi‑au exprimat opiniile cu privire laprezenţa şi importanţa tinerilor în Biserică, au identificat problemele specifice generaţiei lor și au propus posibile soluţii.
Întâlnirea a promovat ideea de voluntariat în rândul tinerilor şi a vizat creşterea numărului de voluntari în asociaţiile de tineret. În acest sens, 500 de voluntari au dobândit competenţe specifice şi abilităţi de coordonare a grupurilor de tineri. S‑a înfiinţat Centrul de voluntariat al Arhiepiscopiei Bucureştilor, menit să dezvolte activitatea de voluntariat în rândul tinerilor. Voluntarii formaţi şi implicaţi în acest eveniment vor putea să îşi folosească abilităţile dobândite şi în cadrul altor proiecte.
Congresul Internațional de Teologie Educația religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale a fost organizat în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, în perioada 3‑7 septembrie 2016. La acest eveniment academic au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști în ştiinţele educaţiei din România, precum şi responsabili cu educația religioasă a tinerilor din Bisericile Ortodoxe surori.
În cadrul discuțiilor au fost abordate teme interesante și actuale, precum: educația religioasă în familie, educaţia religioasă a tinerilor în parohii şi în organizaţiile de tineret, statutul educației religioase în școlile publice, perspective educaționale privind formarea tinerilor pentru viață; dar, totodată, a fost prezentat și raportul final al Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea, realizat pe baza propunerilor tinerilor participanți.
Cu ocazia organizării acestui congres, participanții au avut posibilitatea de a‑și împărtăși experiența în ceea ce privește educația religioasă a tinerilor în context internațional și să identifice provocările actuale și perspectivele educaționale, în vederea îmbunătățirii mijloacelor de informare și de formare a tinerilor pentru o educație integrativă. Astfel, au fost prezentate proiectele educaționale derulate în cadrul Bisericilor Ortodoxe surori, conștientizându‑se importanța și necesitatea unor proiecte comune și a unei misiuni specifice a Bisericii Ortodoxe pentru formarea duhovnicească a tinerei generații.
Concursul Naţional Icoana ortodoxă - lumina credinței, ediția a V‑a, a fost organizat în parteneriat cu Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios - Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu al Administrației Patriarhale, în perioada 1 februarie - 21 mai 2016. Concursul a contribuit lapăstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească, și a evidențiat rolul Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea culturii și a limbii române.
Ediţia a V‑a a concursului a avut două secțiuni: A. Pictură pe lemn(tempera, stil brâncovenesc) și B. Pictură pe sticlă (tempera, stil tradițional românesc). La concurs au participat 28 de pictori iconari adulți. Cei 8 câștigători ai concursului au fost premiați în ziua de 21 mai 2016, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, cu ocazia vernisajului expoziției Icoana ortodoxă - lumina credinței.
Festivalul‑Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediţia a IX‑a, a fost organizat în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 martie - 27 octombrie 2016.
În cadrul Secțiunii A (Interpretare), în etapa finală a concursului (27 octombrie 2016), pe scena Aulei Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei au urcat șase coruri universitare, mixte sau de voci egale, reprezentând cele șase mitropolii din țară. A fost încurajată colaborarea dintre studenții mai multor facultăți - laice și teologice - din cadrul instituțiilor de învățământ superior, evidențiindu‑se, totodată, dimensiunea comunitară și educativă a muzicii bisericești. Astfel, festivalul‑concurs a contribuit la cultivarea comuniunii frăţeşti, tinerii descoperind în muzica bisericească un izvor nou de bucurie duhovnicească și de formare a personalității lor.
În cadrul Secțiunii B (Compoziție muzicală), au participat opt compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent a contribuit la îmbogățirea repertoriului liturgic și folcloric din țara noastră, compunând două piese muzicale: un colind religios românesc și o piesă românească de inspirație folclorică.
Entuziasmul şi dăruirea participanților demonstrează dorința implicării sincere a copiilor şi a tinerilor în viața și misiunea Bisericii. Organizarea unor astfel de evenimente îi responsabilizează pe toți cei care iubesc Biserica și îi fac să‑și dorească să continue activitățile educaționale și să dezvolte noi proiecte prin care să contribuie la creșterea calității actului educațional, în general, și a educației religioase, în special.
Pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal, Sectorul teologic‑educațional al Patriarhiei Române