Români de poveste la Muzeul Antipa
Dacă alegeți să vizitați Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, veți putea vedea în perioada aceasta expoziția „Români de poveste”, o colecție de povești și resurse educative care face parte din seria pe care echipa „AFostOdată” o îmbogățește permanent. Expoziția se adresează tuturor copiilor, mai mari şi mai mici, dar și adulților care vor să afle mai multe despre oamenii cu realizări remarcabile în muzică, literatură, pictură, sport, istorie.
Proiectul cultural „Români de poveste” este finanțat de Ministerul Culturii și implementat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture. Vizitatorii Muzeului Antipa vor putea scana cu ajutorul telefonului mobil un QR code și astfel vor descoperi poveștile a 25 de personalităţi române, printre care se numără: Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Enescu, Ecaterina Teodoroiu, Nadia Comăneci, Ion Creangă, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Ștefan cel Mare și Alexandru Ioan Cuza. Inițiatoarea proiectului, Măriuca Mihăilescu, consideră că este de datoria adulților, fie că sunt părinți sau profesori, să facă legătura între trecut şi prezent, explicându-le copiilor pe limba lor cine sunt românii de poveste pe care îi avem: „«Români de poveste» înseamnă o expoziție, o carte, dar și un conținut online sustenabil, care poate fi accesat de mai multe generații de copii în toată țara, la școală și acasă. Prin poveste, artă vizuală și tehnologie, dincolo de informațiile didactice cu care suntem obișnuiți, vom descoperi întâmplări fascinante care pot servi drept model și inspirație. Credem în puterea poveștilor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți și de întreaga familie”.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” până la finalul lunii martie, însă indiferent de locul în care vă aflați, puteți accesa platforma www.afostodata.ro și acolo veți afla poveștilor unor români remarcabili, precum și întregul ansamblu de proiecte educative pe care Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture le pune la dispoziție gratuit copiilor. Această asociație are ca misiune producerea de conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii. Din 2018, echipa dezvoltă afostodata.ro, un concept unic în România, care conține povești, podcasturi, fișe de lucru și quiz-uri interactive, în formate audio și video. (A. D.)