România își deschide școlile și universitățile pentru copiii și tinerii ucraineni
Noi măsuri pentru asigurarea de sprijin şi asistenţă umanitară ucrainenilor care vin în România au fost aprobate luni de Guvern. O atenție deosebită a fost acordată copiilor și tinerilor și vizează dreptul la educație. Un grup de 27 de elevi ucraineni își continuă studiile la Colegiul Militar din Breaza.
Toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii cu ante-preșcolarii, preşcolarii şi elevii români, se arată în Hotărârea de Guvern adoptată luni, 7 martie 2022. Ei vor avea dreptul şi la cazare în internatele şcolare, la alocaţie de hrană şi la a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, a menționat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. În privinţa studenţilor, ministerul de resort va putea aproba un număr suplimentar de locuri, în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare.
Potrivit declarațiilor ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, făcute la Reuniunea miniştrilor învăţământului superior din Uniunea Europeană, aproape 10.000 din refugiaţii veniți în România sunt studenţi, iar ei beneficiază de finanţarea procesului educaţional de la bugetul de stat. Studenţii care nu pot prezenta acte de studii vor putea fi înmatriculaţi pe baza evaluărilor proprii şi a unei declaraţii pe proprie răspundere, urmând să facă dovada parcursului academic avut în Ucraina, ulterior, până la finalizarea studiilor universitare, a arătat Cîmpeanu.
„Statul român a anunţat că şcolile şi universităţile noastre sunt deschise tuturor copiilor şi tinerilor care vin din Ucraina”, a subliniat şi consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Ligia Deca, în cadrul unei conferinţe. Ea a subliniat că autorităţile trebuie să identifice rapid resursa umană care ar putea şcolariza copiii refugiaţi. „Avem un număr de profesori care pot ajuta lingvistic, avem multă bunăvoinţă şi multă deschidere din partea şcolilor, atât de stat, cât şi private, dar este clar că vom avea nevoie de ajutor, inclusiv din partea dascălilor care vin din Ucraina şi ei şi sunt refugiaţi”, a declarat Deca.
Un exemplu al felului în care se pot găsi soluții pentru ca tinerii ucraineni să își poată continua școala este cel de la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care găzduiește de la sfârştiul săptămânii trecute 27 de elevi (15 băieţi şi 12 fete) ai unui liceu militar din Ucraina. Elevii au venit însoţiţi de un cadru didactic şi de un ofiţer din Armata ucraineană.
„Elevii, care provin din mai multe zone din ţara vecină, inclusiv Donbas, îşi vor continua studiile, în format online, cu profesori din Ucraina. În acest scop, ei au laptopuri proprii şi echipamente wifi”, precizează Ministerul Apărării din România. (C. Z.)