Românii din orașul francez Nancy au o nouă biserică

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 07 Septembrie 2023

Parohiile ortodoxe din diasporă joacă un rol important în viața românilor. Bisericile sunt locuri de spiritualitate, de cultură, de păstrare a identității românești. Puține sunt parohiile care au în proprietate o biserică. De cele mai multe ori, spațiul necesar pentru celebrarea cultului este închiriat de la bisericile catolice, protestante sau anglicane.

Parohia ortodoxă română din Nancy, Franța, a avut șansa să cumpere un lăcaș de cult care are o istorie interesantă. În anul 1843, biserica a fost construită pentru o mănăstire catolică de călugărițe. La începutul secolului al 20‑lea, biserica şi clădirile mănăstirii au fost vândute orașului Nancy, pentru a amenaja un spital, care a funcționat până la începutul secolului 21. După ce spitalul s‑a mutat într‑un alt imobil, biserica şi clădirile au fost abandonate, până când o întreprindere de construcții le‑a cumpărat, pentru a construi un cartier de locuințe. O mare parte din clădiri au fost demolate, cu excepția bisericii care a fost pusă la vânzare.

Comunitatea românească a cumpărat biserica pentru suma de 100.000 de euro, odată cu acest fapt demarând şi lucrările pentru amenajarea spațiului liturgic conform cultului ortodox. S‑au făcut lucrări importante de reabilitare, care s‑au terminat în aprilie 2023. În acest fel, praznicul Învierii Domnului din acest an a fost întâmpinat de românii ortodocși din Nancy în noul lăcaș, aceștia primind lumina pascală în interiorul bisericii.

Părinte paroh Ioan Toader ne‑a vorbit despre stadiul actual al lucrărilor la sfântul lăcaș. „Mai avem de realizat trei vitralii care au fost sparte în perioada când biserica a fost abandonată. În acest sens, imediat după Sfintele Paști, am depus un dosar de finanțare nerambursabilă la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost avizat favorabil. În prezent, sfântul lăcaș se pregătește pentru recăpătarea frumuseții inițiale prin finalizarea şi montarea celor trei vitralii. Acestea sunt în lucru la atelierul artistului Răzvan Costea. Cu ajutorul acestui sprijin financiar nerambursabil şi al competenței artistului Răzvan Costea în arta vitraliului, nădăjduim că în cel mai scurt timp biserica noastră va reveni la frumusețea de odinioară când a fost zidită cu mult gust pentru mănăstirea de maici”, ne‑a transmis părintele Ioan Toader.