Rugăciune la vreme de molimă și încercare pentru românii din Ungaria

Data: 17 Martie 2020

În Duminica a 2-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama (15 martie 2020), Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la capela românească din Ciorvaş (Csorvás), aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Împreună cu ierarhul s-au rugat părintele Aurel Bătrân, paroh la Bichişceaba şi Ciorvaş, şi arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula.

Capela din Ciorvaş este filie aparţinătoare parohiei din Bichişceaba, fiind de­servite de acelaşi preot, iar răspunsurile liturgice sunt date de tineri teologi din Arad, care vin săptămânal în Ungaria pentru a ajuta din acest punct de vedere. La slujirea din Corvaş, din această duminică, a cântat Daniel Ionel Costina, profesor de religie la Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” din Arad şi absolvent al Facultăţii de Teologie şi al cursurilor de master din Arad. La slujbă au participat şi credincioşi de la Parohia Bichişceaba.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre pericopa evanghelică duminicală, care ne pune înainte exemplul de credinţă puternică şi de omenie al celor patru bărbaţi din Capernaum, care l-au ajutat pe tovarăşul lor paralitic şi neputincios, aducându-l înaintea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 

La sfârşitul Sfintei Liturghii, la fel ca în toate bisericile din Patriarhia Română, ierarhul a dat citire şi rugăciunii pentru oprirea epidemiei, pentru tămăduirea celor bolnavi şi ajutorarea celor care cu dragoste de aproapele şi jertfelnicie le poartă de grijă acestora.

Capela românească din Ciorvaş are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, iar pe locaşul de cult a fost pusă o placă de marmură, dăruită în anul 2010 de Autoguvernarea Românească Locală din Ciorvaş, care consemnează împlinirea a 110 ani de la înfiinţarea parohiei româneşti ce funcţionează aici.

Capela se află în parcul din centrul oraşului, în care sunt şi celelalte biserici creştine din localitate (romano-catolică, reformată şi evanghelică).