„Să prețuim valorile noastre creștine”

Un articol de: Daniela Șontică - 19 Decembrie 2017

Între personalitățile premiate recent de Academia Română pentru lucrările remarcabile din anul 2015 s-au aflat poetul Emil Brumaru, care a primit Premiul „Mihai Eminescu” pentru volumul „Crepusculul civil de dimineaţă”; Alexandru Ruja, Ion Iovan, Oana Damian, Mihai Cipu, Liviu Păunescu, Marius Robu, George Pleș, dar și profesorii Nicu Gavriluță și Mircea-Gheorghe Abrudan. Doar creațiile culturale care au autentică valoare rezistă peste timp, afirmă sociologul Nicu Gavriluță.

Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române i-a fost decernat profesorului universitar Nicu Gavriluță, sociolog, pentru cartea „Mit, magie și manipulare politică”, publicată la Editura Institutului European din Iași. „Este o lucrare pe care o consider actuală, tratez în ea subiecte legate de cultură, de spiritualitate, de fenomenul terorist și de disoluția valorilor tradiționale creștine. Plecând de la textele lui Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu, am urmărit în mod special să văd cum mitul și magia supraviețuiesc în lumea contemporană. Am încercat să găsesc prezența unor fantasme străvechi magice în lumea de azi. Am analizat ce s-a întâmplat în cazul atentatului de la Charlie Hebdo și am arătat că noi, azi, nu putem fetișiza nici unul dintre drepturile umane primare, că fiecare drept, așa cum spunea Tzvetan Todorov, trebuie limitat de un alt drept, iar lecția pentru noi este să prețuim valorile noastre creștine”, a spus profesorul Nicu Gavriluță. Cartea sa, premiată de Academia Română, mai cuprinde, pe lângă studii despre mituri și credințe magice păstrate în vremea noastră, și un studiu despre fenomenul terorismului românesc din decembrie 1989, precum și un capitol în care este analizat social, cultural și spiritual romanul „Dealul” de Aurel Brumă. „Am arătat că multe din interpretările privind terorismul românesc sunt false, dar că ele devin reale în virtutea definirii lor. Peste timp rezistă spiritului doar creațiile culturale care au autentică valoare, întrucât, cum spunea Ioan Petru Culianu, multe teorii sunt jocuri ale minții”, a mai explicat sociologul de la Iași premiat.

Tânărul teolog Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, a primit Premiul „Dumitru Stăniloaie” pentru lucrarea „Ortodoxie şi lutheranism în Transilvania între Revoluţia Paşoptistă şi Marea Unire”. Autorul a spus că lucrarea sa „face o radiografie în oglindă a istoriei celor două Biserici din Transilvania, dar tratează în mod special relațiile confesionale culturale și interetnice dintre românii orto­docși și sașii evanghelici. Am plecat de la reconstituirea relațiilor pe care Mitropolitul cel sfânt astăzi, Andrei Șaguna, le-a între­ținut cu concitadinii lui de atunci, sașii evanghelici, care își aveau reședința episcopală la Sibiu”. Pentru a realiza această carte, cercetătorul s-a documentat în arhivele de la Viena și ale Mitropoliei Ardealului de la Sibiu. Mircea-Gheorghe Abrudan și-a ales drept temă principală de cercetare pentru viitor corespondența Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

Academia Română organizează anual ceremonia de acordare a premiilor, 79 la număr, premii care se acordă pentru lucrări și rezultate deosebite obținute cu doi ani în urmă, fiecare premiu purtând numele unei personalități ilustre ­din diverse domenii: literatură, lingvistică, teatru și cinematografie, muzică și arte plastice, istorie, filosofie și psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie și geonomie, agricultură, medicină, știința și tehnologia informației. Lista completă a premiilor și premiaților se află pe site-ul Academiei Române. (http://www.acad.ro/premiileAR/liste/2015.pdf).