Salonul de Carte Bookfest, ediția a VIII-a, la Timișoara
În perioada 4-7 aprilie s-a desfășurat, la Centrul de Afaceri din Timișoara, Salonul de Carte Bookfest, a VIII-a ediție. Salonul de carte a oferit peste 25.000 volume într-o gamă variată: beletristică, teologică, carte științifică, pentru copii ș.a., apărute la edituri din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
La Salonul de Carte Bookfest au participat peste 30 de edituri din România, distribuitori de carte, librării din urbea de pe Bega, distribuitori de muzică și de jocuri interactive pentru copii.
„Cea de-a VIII-a ediție a Salonului de carte Bookfest a demonstrat cât de solid a ajuns în conștiința timișorenilor conceptul de salon de carte, pe care l-a propus Bookfest încă de la prima ediție din anul 2012. Numărul de autori care au fost prezenți la această ediție este cel mai mare pe care l-am avut la oricare dintre toate celelalte ediții; au fost multe lansări de carte, au vorbit Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Cristian Tudor Popescu, Sebastian Lăzăroiu, Robert Șerban, Viorel Marineasa etc. M-am bucurat să văd și dinamismul editurilor din Timișoara, Datagroup, Ariegarda, Editura Universității de Vest etc; multe personalități locale s-au mobilizat pentru a veni la evenimentele din cadrul Bookfest, ca moderatori, ca invitați, ceea ce ne arată că Bookfest a devenit parte integrantă a peisajului cultural timișorean”, a precizat Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România și organizatorul Bookfest.
Culegere de literatură dialectală bănățeană
În 4 aprilie au fost lansate șapte cărți apărute de Editura Universității de Vest și Brumar din Timișoara cu conținut diversificat: literatură (dialectală, roman), carte științifică (jurnalism, limbi moderne). Cu acest prilej au vorbit autori, critici literari și profesori universitari: Cornel Ungureanu, Șerban Foarță, Ioan Viorel Boldureanu, Otilia Hedeșan, Marcel Tolcea și Lucian-Vasile Szabo. A fost prezentat volumul „Culegere de texte alese din literatura dialectală bănățeană pentru serbări și concursuri școlare”, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2018.
Despre acestă carte au vorbit: Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Otilia Hedeșan, prorector al Universității de Vest și autorul prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, etnolog bănățean.
Criticul literar Cornel Ungureanu a apreciat faptul că Banatul a oferit literaturii române o contribuție deosebită a autorilor dintre Mureș și Dunăre cu scriitori unici cum au fost Tata Oancea și Marius Munteanu. Folcloristul și profesorul universitar Otilia Hedeșan a apreciat volumul ca poveste atipică și a întărit cele afirmate printr-un fragment din poezia lui Sorin Olariu.
Etnologul Ioan Viorel Boldureanu, editor coordonator al volumului, a remarcat că literatura dialectală bănățeană este și singura, unica creație poporană din literatura română. Cel care a valorificat literatura dialectală bănățeană a fost Gabriel Țepelea, profesor secundar la Timișoara și Lugoj (1938-1944) și lector universitar de Istoria Limbii Române la Universitatea din Timișoara (1962-1964). Profesorul Ioan Viorel Boldureanu pledează pentru un sistem de scriere a literaturii dialectale fără de care aceasta ar fi folclor. În prefața volumului oferă un îndreptar în redarea în scris - „Precizări cu privire la redarea în scris a rostirii dialectale bănățene” (p. 15-19). În concluzie, vorbitorul a apreciat faptul că literatura dialectală bănățeană este una vie, iar dovadă stau cele 170 de texte cuprinse în acest volum. Apariția cărții este un eveniment important în cadrul „Anul omagial al satului românesc”, în care rostirea alături de portul popular sunt prezentate ca tezaure ale spiritualității locului.
Evoluție a ideii creștine despre dragoste
În cea de-a treia zi a Bookfest a avut loc și lansarea unei cărți importante de teologie „Eros și Agape. Prefaceri ale iubirii creștine”, de Andres Nygren, aparută la Editura Humanitas. Au vorbit la lansare Gabriel Liiceanu, Claudiu T. Arieșan și părintele Constantin Jinga, coordonatorul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest Timișoara.
„Este una dintre cele mai importante cărți de istoria teologiei, chiar dacă vine din spațiul scandinav, ce surprinde o evoluție a ideii creștine despre dragoste, pusă într-un context formidabil, de către episcopul luteran de Lund, Andres Nygren. Cartea prezintă iubirea înțeleasă la modul păgân, clasic, specifică mitologiei elenistice sau greco-latine și înțelegerea ei creștină sub forma agapetică, transformată în mentalitatea Noului Testament, apoi a Apostolilor, a Sfinților Părinți ai Bisericii și a celor mai importanți teologi până în secolul al XIX-lea”, a specificat conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Asociația Editorilor din România (AER) organizează evenimentul Bookfest, sub egida Federației Editorilor din România, Salonul de Carte. De asemnea, Bookfest are ediții locale în Timișoara, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Iași, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.