Sărbătoare românească la Charleroi, Belgia
Sâmbătă, 3 octombrie 2015, Parohia Ortodoxă Română din Charleroi, Belgia, și‑a sărbătorit hramul de toamnă: Sfântul Sfințit Mucenic Piat. Sfântul Mucenic Piat este primul apostol al Belgiei și episcop de Tournai, unde a și fost maririzat în anul 292, şi este ocrotitorul comunităţii româneşti din Charleroi împreună cu Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
Slujba Sfintei Liturghii și sfințirea noului iconostas au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, înconjurat de un sobor de 11 preoți din Belgia, Olanda și România. "La slujbă au participat 200 de credincioși români și belgieni, printre care s‑a aflat și Excelenţa Sa, domnul Ștefan Tinca, Ambasadorul României în Regatul Belgiei. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif a vorbit despre importanța recunoștinței și a iertării aproapelui necesară pentru a primi iertarea lui Dumnezeu. După slujbă, Părintele Mitropolit a acordat gramate mitropolitane, ca semn de recunoaștere și prețuire, credincioșilor caaare au ajutat în mod deosebit la restaurarea și împodobirea bisericii ortodoxe române din Charleroi. Apoi toți participanții au fost invitați la o agapă cu specific românesc, pe iarba din curtea bisericii, într‑o zi cu soare rară pentru acest început de octombrie în Belgia. Numeroși credincioși au venit îmbrăcați în portul tradițional din regiunile de unde provin, amintind și astfel rolul important al Bisericii pentru păstrarea identității și spiritualității românești în acestă comunitate din diaspora", ne-a transmis pr. Bogdan Florin Vlaicu, parohul Parohiei Ortodoxe Române din Charleroi.
Sărbătoarea a continuat duminica, 4 octombrie, cu slujba Sfintei Liturghii și o agapă, urmate de conferința cu titlul "Pocăința și Împărtășania, Sfinte Taine ale Vieții", susținută de părintele Sorin Șelaru, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Charleroi este cel mai mare oraș din Valonia, regiunea francofonă a Belgiei, și al treilea din regat, după Bruxelles și Anvers. Fondată prin oficierea primei slujbe în noaptea de Înviere din 4 mai 2013, parohia românească își desfășoară activitatea de la Sfintele Paști din 2014 într-o fostă biserică romano‑catolică, primită prin bunăvoința episcopiei catolice. La începutul postului mare de anul acesta, biserica, afectată în urma perioadei îndelungate de abandon, a fost restaurată de credincioși români din parohie în numai două săptămâni. Un enoriaş a realizat iconostasul din lemn prin care biserica a fost adaptată pentru cultul ortodox, iar icoanele au fost pictate de preoteasa Adela Vlaicu și de preotul paroh Bogdan Florin Vlaicu.