Sate de poveste în tablourile unui artist
Mihai Şerbănescu este un pictor îndrăgostit de pământul ţării, de cătunele izolate din Munţii Apuseni, din Delta Dunării, de pe dealurile Dâmboviţei, din câmpia Bărăganului şi de oriunde l-au purtat paşii prin România. Îi plac viaţa la ţară, numele ca de legendă ale unor sate, dar mai ales oamenii simpli, care au o legătură aparte cu pământul şi cu cerul. Îi plac bisericile de sat, zidurile vechi, casele de poveste, gardurile lucrate măiestrit din lemn, oalele de lut şi cărările printre ierburi înflorite. Pe toate le pictează şi lasă în ele o fărâmă din sufletul său. Acestea sunt calităţile pe care le-au observat şi iubitorii de artă care i-au cumpărat lucrările, acestea găsindu-se azi prin toată lumea largă, din Alaska până în Turcia şi aşa mai departe.
Artistul născut la Târgovişte a avut şansa de a călători prin toată lumea, graţie burselor şi invitaţiilor primite. În acest fel a văzut America de zece ori. A putut vedea strălucirea unor mari oraşe: New York, Washington, Philadelphia, dar şi Veneţia, Berlin şi Istanbul ori altele din Suedia. Este frapantă, însă, abordarea cu predilecţie în picturile lui Mihai Şerbănescu a lumii neştiute, umile şi modeste a satelor româneşti. Când asculţi pledoaria sa despre viaţa care este mai aproape de pământ şi de cer, înţelegi de ce se întoarce mereu cu şevaletul şi ustensilele de pictat pe dealurile şi câmpiile României.
„Am avut şansa de a vedea oraşe mari şi celebre din toată lumea, de aceea pot să fac diferenţa între ele şi un cătun din Apuseni ori satele ceva mai mari. Ce au în plus aceste aşezări ale noastre este faptul că aici s-a păstrat mult mai bine legătura cu Dumnezeu, chiar şi prin faptul că oamenii merg încă desculţi pe pământ şi că pot vedea stelele. De exemplu, te duci la Malu cu Flori din Dâmboviţa şi vezi acolo un cer mai plin de stele decât oriunde în lumea asta. Te duci la Valea Voivozilor şi te gândeşti că voievozii noştri sunt nu doar cei din istorie, ci şi fiecare dintre oamenii care îşi fac treaba foarte bine acolo unde sunt, fiecare la locul lui, chiar şi cei care dau cu sapa. În Munţii Apuseni am întâlnit foarte multe case de poveste. Am o lucrare, „Şura”, care arată cel mai bine un sentiment pe care ţi-l dau acele şure care încă sunt locuite acolo, sunt nişte case făcute din lemn, paie şi piatră, materiale care se folosesc de mii de ani. M-a fascinat în Deltă, la Sfântu Gheorghe, să văd case din chirpici acoperite cu stuf. Chiar dacă sunt sărace, ele sunt locuite de oameni care sunt fericiţi, acest lucru arată că pământul şi natura sunt cele care ne dau bucuria de a trăi. Oamenii de la ţară respectă foarte mult natura şi animalele. Am mers la o stână din Pietroşiţa, un sat dâmboviţean, şi am întâlnit acolo cele mai blânde animale: oile, măgarii, vaca şi câinii, toate aveau o blândeţe ca de rai”, mărturiseşte artistul.
În perioada 24 -30 iunie 2019, nouă artişti din ţară şi din Siria, India şi Ucraina, împreună cu Mihai Şerbănescu, se vor reuni într-o tabără de creaţie la Târgovişte. Vor picta în aer liber frumuseţile din jurul oraşului voievodal. Merită să vedeţi expoziţia finală care se va vernisa în cetatea Chindiei şi, în general, să căutaţi tablorile lui Mihai Şerbănescu.