Schimbări majore pe piața muncii până în 2022

Un articol de: Elena Gabriela Zamora - 11 Feb 2020

În doar doi ani, milioane de locuri de muncă vor dispărea din 20 de industrii, în timp ce alte milioane vor apărea în zone economice aflate încă la început, se arată în raportul „Toward a Reskilling Revolution” (Spre o revoluție a recalificării), realizat de World Economic Forum (WEF) și publicat anul trecut. Autorii analizei estimează că aproximativ două treimi din copiii care au început școala în 2016 vor ocupa locuri de muncă şi vor avea calificări care deo­camdată nu există. 

Capitalul uman rămâne principalul atuu al oricărei economii. De fapt, într-o epocă a tehnologiei omniprezente, totul ține de abilitățile umane, de creativitate, care stau la baza competitivității oricărei organizații. Pe măsură ce a patra revoluție industrială are impact asupra calificărilor, sarcinilor și locurilor de muncă, există o preocupare tot mai mare în mediul economic de adaptare la modificările de pe piața muncii, iar deficitele de talent vor afecta serios nu doar dinamismul afacerilor, ci și coeziunea societății, evidențiază specialiștii WEF în cel mai recent raport cu privire la recalificări și adaptare la noile cerințe.

Sub influența sistemelor inteligente

Potrivit raportului WEF, până în 2022 vor fi eliminate, cel mai probabil, 75 milioane de locuri de muncă din 20 de economii majore, în timp ce alte 133 de milioane vor apărea în industrii care acum sunt încă la început. Autorii documentului estimează că aproape două treimi din copiii care au început școala în urmă cu patru ani vor avea locuri de muncă şi calificări care nu există în prezent. Și aceasta, din două motive. O dată, mare parte din piața muncii este influențată de sistemele inteligente și automatizare, iar transformările pe care le produc sunt observabile deja. Și a doua oară, integrarea tehnologică va schimba modelele de afaceri ale tuturor industriilor, dând naștere la o serie de joburi emergente Atât companiile, cât și oamenii trebuie să aibă în vedere strategii relevante de (re)calificare și perfecționare pentru a se proteja de un posibil deficit de talente, respectiv pierderea locului de muncă.

Experții WEF au pus la dispoziție o platformă de implementare a colaborării viitoare între marile industrii, sectorul public, sindicate și educatori, care cuprinde o metodologie bazată pe date de identificare: de la tipuri de locuri de mun­că cu cerere în scădere la tipuri de locuri de muncă cu cerere crescândă, fiind descoperită o serie de joburi, asemănări de profil și de com­petență. În acest fel se subliniază că o abordare bazată pe date poate constitui un nou instrument valoros pentru angajați, companii și guverne deopotrivă în a acorda prioritate deciziilor și investițiilor în recalificare și/sau perfecționare. În cazul companiilor, o planificare strategică a forței de muncă ajută la depistarea „familiilor” de joburi cu o cerere mai mică în viitor.

Oamenii caută oportunități de învățare

Raportul WEF arată că angajații își exprimă tot mai mult dorința de a se perfecționa. Un sondaj realizat de Boston Consulting Group, cu scopul de a vedea ce prețuiesc mai mult oamenii și în cadrul căruia au fost chestionați peste 360.000 de angajați și solicitanți de locuri de muncă din întreaga lume, arată că aceștia apreciază oportunitățile de învățare și formare și că urmăresc opțiunile de dezvoltare a carierei într-o măsură mult mai mare decât securitatea locului de muncă.

Cert este că toate aceste transformări profunde - de la schimbarea tipului și naturii locurilor de muncă la schimbarea rapidă a tipului de abilități necesare - creează un imperativ pentru îmbunătățirea forței de muncă și oferirea de oportunități de recalificare celor ale căror joburi vor fi perturbate de automatizare și alte tehnologii. Sunt organizații care acordă deja angajaților oportunități de perfecționare și recalificare, deoarece înțeleg că viteza schimbării și cerințele de calificare necesită o astfel de investiție. În plus, aceste companii sunt conștiente de faptul că angajații prețuiesc să lucreze într-o organizație care le oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți competența și perspectivele de ocupare a unui loc de muncă.

Cu toate acestea, la nivel global, un procent mare de companii din majoritatea industriilor încă nu au făcut investiții semnificative în programe de recalificare și perfecționare. De fapt, una dintre provocările majore ale creșterii și recalificării din perspectiva companiei este aceea că, în prezent, există puține informații fiabile despre felul cum afectează randamentul investițiilor aceste eforturi de a face față transformărilor provocate de tehnologie. Lipsa de claritate pentru companie în ceea ce privește unde și cât să investească determină o provocare similară și pentru angajați, care nu știu cât să investească la rândul lor în recalificare. Lipsa clarității se manifestă și la nivelul entităților, programelor guvernamentale specifice, asociațiilor sau sindicatelor.

Meserii apărute deja în urma avansului tehnologic

În zilele noastre, aproape că există o aplicație pentru orice, astfel că tehnologia „smart” a pătruns în fiecare segment al vieții noastre, realitate care a dus la creșterea cerinței de specialiști IT, web designers și dezvoltatori de software și de aplicații, din toate timpurile, pe piața muncii. Tot tehnologia a schimbat publicitatea, făcând-o mai intuitivă și, prin urmare, accesibilă în urmărirea comportamentelor online. Așa au apărut joburile pentru manageri de marketing online, tot mai multe la număr. Posibilitatea conectării 24 de ore din 24 prin intermediul tehnologiei a determinat nevoia de specialiști în calculatoare și asistenți de mentenanță. La nivel de organizații, tehnologia permite corelarea și interpretarea unor cantități imense de date cu impact asupra afacerilor, ceea ce a dus la nevoia, în creștere, de administratori de baze de date. Tehnologia este prezentă și în zona de sănătate, astfel că datele medicale necesită tehnicieni care să le administreze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abilități căutate de angajatori în 2022

- Gândire analitică și inovație
- Învățare activă și strategii de învățare
- Creativitate, originalitate și inițiativă
- Proiectarea tehnologiei și programare
- Gândire critică și analitică 
- Capacitatea de a rezolva probleme complexe 
- Capacități de leadership și influență socială
- Inteligență emoțională
- Raționament, rezolvare-probleme și ideare
- Analiză și evaluarea sistemelor.

Abilități mai puțin apreciate în 2022

- Dexteritate manuală, rezistență și precizie 
- Abilități de memorie, verbale, auditive și spațiale
- Managementul resurselor financiare și materiale
- Instalare și întreținere tehnologică 
- Citit, scris, calculat și ascultare activă
- Managementul personalului
- Controlul calității și conștientizarea siguranței
- Coordonare și managementul timpului
- Abilități vizuale, auditive și de vorbire
- Utilizarea, monitorizarea și controlul tehnologiei.