Școala de vară de la Muzeul Antipa
Odată cu începerea vacanței mari, Muzeul Național de Istorie Naturală (MNIN) „Grigore Antipa” a dat startul Școlii de vară. Copiii cu vârste între 9 și 14 ani sunt invitați într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice. Participanții sunt implicați în activităţi de cunoaştere a biodiversităţii şi de ocrotire a mediului, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către specialiștii muzeului.
Cele 8 săptămâni dedicate activităților de vară au tematici diferite, iar săptămâna aceasta este dedicată păsărilor. Pasionații de ornitologie vor afla de la dr. Andrei Ștefan de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au sau cum învață să zboare. Vor descoperi cele mai comune dintre păsările care-și fac cuiburile lângă casa noastră, în parcul sau pădurea din apropiere, ori pe lacurile sau bălțile din București.
MNIN organizează 8 module tematice, care vor avea loc până în 6 septembrie, de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, în Sala Atelier și în grădina muzeului. Timp de 5 zile copiii vor putea parcurge un modul în care vor descoperi lumea păsărilor, natura la microscop, frumusețea fluturilor, dar și curiozități despre insecte.
În paralel cu atelierele de la Școala de vară, se desfășoară atelierele de vacanță Art Antipa. Este vorba despre ateliere de desen și pictură, care oferă celor mici o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei, prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație. Prin tehnicile de pictură și desen, Art Antipa îi apropie pe copii de fascinanta lume a viețuitoarelor din diferite habitate sau ere geografice. Fiecare atelier începe cu o documentare vizuală în care se discută despre subiectul studiat, urmată apoi de partea practică, în care copiii pictează.
MNIN „Grigore Antipa” organizează, pe parcursul verii, 7 module tematice, care au loc de marți până vineri, între orele 10:15 și 11:30, în Sala Atelier. Timp de 4 zile copiii au șansa să parcurgă un modul, în care vor descoperi lumea păsărilor, frumusețea fluturilor, dar și curiozități despre mamifere și comorile mării. Programul tematic, pe care muzeul l-a pregătit pentru fiecare săptămână în parte, este extrem de variat și interesant și va fi pus la dispoziția copiilor de artistul plastic Simona Zalinca. Modulul de săptămâna aceasta este intitulat „Insecte și Artă”, iar copiii vor descoperi gândăcelul lui Polyphemus, fluturele Kamehameha, gândăcelul bijuterie asiatic și gândăcelul cardinal elegant.
Înscrierea la atelierele de vacanță Art Antipa și la Școala de Vară se face prin formularul de pe site-ul www.antipa.ro în limita a maximum 15 locuri pentru o grupă. Întreaga tematică o găsiți pe pagina de internet a muzeului. (A. D.)