Semnal de alarmă privind circuitul decizional pentru fondurile europene din Educație

Data: 30 Iulie 2020

Eliminarea Ministerului ­E­du­­caţiei şi Cercetării din circuitul de decizie în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, aşa cum prevede un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, fără a consulta părţile implicate, este îngrijorătoare, avertizează reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater“, într-un comunicat de presă transmis zilele trecute.

„Învăţământul universitar şi cercetarea ştiinţifică din România au nevoie de strategii şi de politici coerente, pentru care este necesar să se realizeze un consens la nivelul societăţii, finanţate adecvat, atât din fonduri publice, cât şi din fonduri disponibile la nivel european. Nu credem că acest lucru este posibil dacă Ministerul Educaţiei şi Cercetării este eliminat din circuitul de decizie, în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, şi dacă partenerii de dialog social nu sunt consultaţi“, menţionează organizaţia sindicală.

Potrivit sursei citate, sistemul de învăţământ superior evoluează, în prezent, prin constituirea unor reţele universitare la nivel european, cu scopul final de a se ajunge la emiterea unei aşa-numite „diplome europene“, iar prestigiul ştiinţific nu poate fi obţinut fără atingerea unei mase critice în ceea ce priveşte cantitatea și vizibilitatea publicaţiilor ştiinţifice.

În viziunea sindicaliştilor, deciziile privind investiţiile în educaţie şi cercetare trebuie să fie luate la ministerul de resort, „singura autoritate publică învestită prin lege în acest sens“. De aceea, „Alma Mater“ solicită Guvernului, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării să realizeze o largă consultare ­înainte de a lua decizii care urmează să afecteze învăţământul superior şi cercetarea pe termen lung.

(C. Zamfirescu)