Sfântul Nicolae - un model de dăruire și mărturisire

Un articol de: † Daniel, Patriarhul României - 05 Decembrie 2024

Ne aflăm astăzi în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ale cărui virtuți sunt un reper de inspirație pentru toate vârstele, dar mai cu seamă pentru cei tineri, aflați în căutare de modele autentice. De aceea, Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” este, an de an, un prilej binecuvântat de a reflecta asupra darurilor pe care acest mare sfânt le-a lăsat lumii, prin viețuirea și mărturia sa.

Sfântul Nicolae, cunoscut de cei mici ca Moș Nicolae, este un exemplu grăitor al dărniciei împletite cu smerenia, al iubirii pentru Dumnezeu și semeni. Veacuri de-a rândul, Biserica l-a prezentat, în sinaxarele și slujbele bisericești, ca pe un mijlocitor al păcii și al iubirii milostive, dar și ca pe un dascăl al credinței ortodoxe. Așa cum troparul său îl numește, Sfântul Nicolae este „îndreptător al credinței, chip al blândeților și învățător al înfrânării”, virtuți esențiale în urcușul duhovnicesc al creștinului.

Viața Sfântului Nicolae nu este doar o istorisire, ci o mărturie a lucrării lui Dumnezeu în lume, prin oameni. El ne arată că adevărata bogăție a sufletului constă în dărnicie sau generozitate, iar adevărata măreție se descoperă în smerenie. Generozitatea sa, care a rămas cunoscută în întreaga lume, a fost mai mult decât un act izolat de binefacere, a fost un mod de viețuire în comuniune cu semenii aflați în nevoi. Prin exemplul său, generații întregi de creștini au învățat că iubirea de aproapele presupune a fi permanent în căutarea ajutorării celor care se află în nevoi; că ține de fiecare comunitate și epocă să promoveze solidaritatea și iubirea darnică.

De-a lungul veacurilor, Sfântul Nicolae a fost considerat ocrotitorul și binefăcătorul celor mici, apărătorul celor nedreptățiți și sprijinul celor lipsiți de ajutor. Ne amintim de actele sale de milostenie: salvarea fetelor sărace de la o viață umilitoare, eliberarea celor condamnați pe nedrept, hrănirea poporului în vreme de foamete și apărarea dreptei credințe la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325). Toate acestea mărturisesc despre o viață creștină în care Evanghelia este trăită în fapte, nu doar propovăduită, iar „credința este lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6).

Pentru noi, cei de astăzi, Sfântul Nicolae este o chemare la mărturisirea credinței în mod concret, prin faptele noastre, în mijlocul provocărilor societății contemporane. Trăim într-o lume marcată de individualism și egoism, de goana după bunuri materiale și de o uitare crescândă a valorilor du­hov­nicești. În acest context, exemplul Sfântului Nicolae ne învață să ne ridicăm deasupra egoismului, să cultivăm dragostea față de aproapele și să îm­părțim cu cei aflați în nevoi darurile pe care le-am primit de la Dumnezeu.

Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” este o ocazie de a reflecta asupra misiunii noastre creștine în societate. În acest drum spre Betleem, suntem chemați să devenim lumină și mângâiere pentru cei bolnavi, singuri sau întristați, să cultivăm milostenia și să învățăm să fim „doctori” ai sufletelor prin iubire, iertare și sprijin concret. În faptele sale de milostenie, Sfântul Nicolae nu a oferit doar daruri materiale, ci a făcut vizibilă bunătatea lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor, o iubire milostivă aducătoare de bucurie. La fel, fiecare dintre noi, inspirat de exemplul lui, poate deveni un vestitor al compasiunii și al comuniunii fraterne.

Dragi copii, Sfântul Nicolae este mai mult decât chipul blând al Moșului care aduce daruri; el este un prieten sfânt al sufletelor voastre, un Părinte care vă îndeamnă să trăiți în iubire și sinceritate, să fiți buni și generoși, să creșteți în dialog și conlucrare. Evenimentul din această seară este un dar prețios oferit tuturor celor prezenți, o mărturie că lumina Sfântului Nicolae strălucește mai departe în inima fiecărui copil.

La final, se cuvine să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment. Mulțumim copiilor care aduc multă bucurie și entuziasm prin momentele lor artistice, mulțumim părinților care îi susțin în drumul lor spre ceea ce este bun, frumos și adevărat, profesorilor care îi formează și preoților care îi îndrumă duhovnicește. În aceeași măsură, felicităm pe părinții protoierei și pe toți angajații celor 6 protoierii bucureștene, pe părintele Liviu Nechita, împreună cu toți colaboratorii săi, care au pus la dispoziție acest spațiu de desfășurare a spectacolului. Mulțumim, de asemenea, organizatorilor, Sectorului învăță­mânt și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Grupului de voluntari Tineri în acțiune! și tuturor celor care, prin muncă și dăruire, transformă această întâlnire într-o adevărată sărbătoare.

Ne rugăm Sfântului Nicolae să vă călăuzească în viață, să vă dăru­iască pace, curaj și bucurie. În această perioadă binecuvântată, să ne lăsăm inspirați și întăriți de exemplul lui, pentru a deveni, la rândul nostru, făclii aprinse de iubire darnică în mijlocul oamenilor.

Vă dorim tuturor mulți și bine­cu­vântați ani, cu sănătate, lumină și fericire!

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Cuvânt rostit la Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat de Sectorul învăță­mânt şi activități cu tineretul al Arhi­episcopiei Bucureștilor, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, joi, 5 decembrie 2024.