Sfintele Paşti rânduite de Domnul în oraşul Sfântului Nicolae

Un articol de: Mihai Drigă - 08 Mai 2020

Pe la începutul acestei pandemii, împreună cu enoriașii Parohiei „Sfânta Treime” şi „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bari ne-am hotărât să cinstim Duminica Ortodoxiei în­tr-un mod diferit, așa că, în 8 martie, după Sfânta Liturghie, „înar­mați” cu icoane aduse de acasă, am mers la mormântul Sfântului Ierarh Nicolae să-i mulțumim, cântându-i Acatistul, pentru ajutorul dăruit în fiecare zi, și să-l rugăm să ne ocrotească și să ne însoțească în această perioadă mai delicată. Chipul său blând parcă s-a întipărit în inimile noastre, îndemnându-ne să fim pregătiți să punem un pic de balsam pe rănile suferințelor fraților noștri.

Cu inimă îndurerată i-am ascultat pe părinții celor mititei, care, din România, nu mai puteau să vină la tratamentul oferit de către doctorul Nicola Antonucci, dar suferința s-a disipat atunci când i-am văzut pe unii zburdând la aer curat, dând astfel curaj părinților lor și parcă spunându-le: „Am trecut noi prin mai multe, dar prin aceasta! Vom fi învingători ca totdeauna!” Țin să mulțumesc, în numele acestor eroi, doctorului Antonucci, care, cu tipica sa răbdare de medic, dar și de părinte în cauză, a răspuns solicitărilor părinților acestor copii cu vizite online, cu procurarea de medicamente și chiar cu trimiterea lor în România.

Ochiul vigilent al Sfântului ­Ierarh Nicolae, mare iubitor de copilași, ne-a împins către o altă realitate: „Campo nomadi” din Bari. Aici, 30 de copii rămân blocați cu familiile lor în așteptarea cuiva care să îi ajute. Am solicitat Prefecturii să fim autorizați să oferim prânzul acestor copii, cu gândul că va fi simplu. Din păcate, nu a fost așa. Autoritățile sanitare ne-au sfătuit să nu ducem mâncare gătită în fiecare zi, deoarece, „in loco”, nu sunt condițiile de conservare și ceea ce nu se consumă în aceeaşi zi devine nociv pentru sănătatea lor. „Ar fi mai bine - spuneau dânșii - să duceți produse alimentare de două ori pe săptămână sau chiar săptămânal, iar mamele vor pregăti pentru copii și vor prânzi împreună, ca și înainte, și așa vor simți mai puțin această separare de lumea din jur”. Ex­periența a fost și rămâne minunată pentru noi toți.

În 9 mai, la sărbătoarea Aducerii  la Bari a moaștelor Sfântului ­Ierarh Nicolae, îl vom ruga pe Sfântul să ne întărească pentru a continua această iniţiativă, deoarece el, ca o pâine pentru hrană neîm­puținată celor lipsiți, a fost mijlocitorul în realizarea acestor fapte și ne-a zâmbit prin chipul luminos al acestor copii. Dacă ați fi văzut fețele lor în ziua de Paști, cum străluceau precum soarele, când au primit un simplu ou de ciocolată, cu siguranță ați fi fost cuprinși de o puternică emoție. Asemenea lor, și copiii de diferite naționalități, de crezuri diferite, din Centrul socio-educativ de la Cassano delle Murge (Bari): bucuria pe care au trăit-o și ei în ziua Învierii nu are termen de compa­rație. Slavă Bunului Dumnezeu că ne-a întărit să fim utili, cu puținul nostru, celor aflați în nevoi!
Mulțumim credincioșilor noștri care ne susțin și ne încurajează, dar și educatorilor care au fost alături de noi în fiecare clipă. Un „GRAZIE di cuore” doamnei educatoare Daria, care ne-a ajutat să procurăm produsele alimentare necesare materializării acestor acțiuni. Nu în ultimul rând, mulțumim ierarhilor noştri, care ne-au binecuvântat fără rezerve pentru a ne implica în aceste mici inițiative. Hristos a înviat! și Domnul să ne întărească să ne ținem obiceiul.