Sinaia este pentru o săptămână „centrul mondial“ al chitarei

Data: 07 Iulie 2014

În perioada 7-13 iulie are loc, la Sinaia, Festivalul Internaţional de Chitară Clasică. Sunt 31 de ani de când acest festival există, evenimentul cuprinzând un concurs pentru chitariştii experimentaţi, unul pentru tinerii chitarişti, sesiuni de master class, recitaluri speciale, un curs de luterie şi un concert de gală.

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică beneficiază de prezenţa celor mai importanţi maeştri internaţionali ai momentului şi a unor instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert. Evenimentul oferă şansa chitariştilor din România de a-şi dovedi şi spori performanţa personală prin cursurile şi recitalurile preconizate, dar acordă şi premii materiale consistente. Scopul festivalului este de a oferi tinerei şcoli de chitară clasică din ţara noastră posibilitatea studierii cu cei mai importanţi maeştri internaţionali ai momentului, de a audia instrumentişti de valoare ai marilor scene de concert, precum şi de a se compara cu şcoli de tradiţie ale genului din toată lumea.

Liviu Georgescu, directorul festivalului, ne-a spus: „Sinaia s-a constituit ca o şcoală cu toate că acolo nu există şcoală de muzică, dar pentru o săptămână este centrul mondial al chitarei. Aici vin cei mai buni chitarişti români, elevi români, dar şi participanţi din ţări de pe majoritatea continentelor. Este un festival despre care se scrie în toată lumea. Fundaţia Română de Chitară oferă burse la alte festivaluri româneşti sau europene studenţilor care au ceva de spus acolo“.

Recitalurile se vor desfăşura în sala Cazinoului din Sinaia la ora 19:00 şi vor fi susţinute de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Bogdan Mihăilescu, Radu Vâlcu; 8 iulie - Georgeta Zamfirescu (solo), Ionuţ Zamfirescu (solo), Stan Zamfirescu (solo), Trio Zamfirescu (Georgeta, Ionuţ & Stan); 9 iulie - Judicael Perroy, Natalia Lipnitskaya; 10 iulie, Gerhard Reichenbach; 11 iulie - concert de gală. Gala laureaţilor va avea loc sâmbătă, 12 iulie, ora 11:00, la Centrul Cultural „Carmen Sylva“. (Loreta Popa)