Slujiri arhierești în Regatul Suediei

Data: 14 Noiembrie 2023

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s‑a aflat de curând în vizită la românii din Regatul Suediei. Miercuri, 8 noiembrie, de Soborul Sfinților Arhangheli, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în comunitatea parohială românească din orașul Borås, iar joi, 9 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, a slujit în parohia românească Trollhättan unde a fost adusă spre închinare icoana relicvar a sfântului ocrotitor al micii comunități formate din ortodocși români și suedezi.

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie, unul dintre ocrotitorii Paraclisului Episcopal din Stockholm, Preasfințitul Părinte Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat mai mulți credincioși care de‑a lungul timpului au fost ajutați de Sfântul Mina. Printre ei s‑a numărat și familia Smicală, care a venit din Finlanda să‑i mulțumească Sfântului ocrotitor al celor păgubiți pentru ajutorul primit în lungul proces de recuperare a copiilor.

Preasfinția Sa a săvârșit și slujba Parastasului pentru cei trecuți la Domnul. Tot sâmbătă ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez pentru un copil al unei familii din comunitate.

Biserica românească, ocrotită de Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, din orașul Sölvesborg, Regatul Suediei, primul lăcaș de cult ridicat din temelie de conaționali în spațiul scandinav, și‑a sărbătorit duminică, 12 noiembrie, hramul, Sfânta Liturghie fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie care în cuvântul său a vorbit despre viața și martiriul sfinților Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu.

„Aceștia sunt cei patru sfinți bărbați, ocrotitorii bisericii noastre parohiale de aici de la Sölvesborg, sunt cei patru evangheliști țărani din părțile Năsăudului, care nu au scris Evanghelia cu condeiul, așa cum au scris odinioară cei patru Sfinți Evangheliști, Matei, Marcu, Luca și Ioan, ci au scris‑o cu sângele lor. Martirii și‑au dat viața pentru Hristos ca acești patru țărani, cărora noi cei de aici, de la Sölvesborg, le simțim ocrotirea și mângâierea. Au mers până la capăt, nu au ezitat și nu s‑au descurajat. În mod deosebit anul acesta, când Biserica noastră l‑a dedicat persoanelor vârstnice, îl pomenim pe cel mai vârstnic sfânt al neamului nostru, pe martirul Atanasie Todoran, care la 120 de ani a primit moartea martirică, fiind călare pe calul lui roib și îi încuraja pe oameni, spunându‑le să nu se depărteze de Hristos și de dreapta credință, fiindcă avem cu toții doar un singur suflet și o singură mântuire”, a spus ierarhul.

Piatra de temelie a bisericii românești din Sölvesborg, ridicată din lemn în stil tradițional maramureșean, a fost sfințită în data de 12 septembrie 2010. Lăcașul de cult a fost târnosit cinci ani mai târziu.