Slujiri arhierești și activități catehetice în comunități românești din străinătate

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 04 Martie 2021

În Duminica a 34-a după Rusalii, ierarhii ortodocși români din diasporă au efectuat vizite pastorale în comunități românești, unde au săvârșit Sfânta Liturghie, au hirotesit preoți și au rostit cuvinte de învățătură. De asemenea, în această perioadă se desfă­șoară ample proiecte și activități dedicate tinerilor, numeroase parohii din diasporă înfrățindu-se cu parohii din România în cadrul Concursului național catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, organizat de Patriarhia Română.

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, s-a aflat duminică, 28 februarie, în mijlocul cre­dincioșilor de la Parohia „Sfântul Ioan Scărarul” din Requena, Spania, păstorită de părintele paroh Florin Edu. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar la final, a sfințit catapeteasma și a binecuvântat lucrările efectuate în interiorul lăcașului de cult, se arată pe obispadoortodoxo.es.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a evidențiat importanța curățirii de păcate prin pocăință: „Tatăl din Pilda Întoarcerii Fiului risipitor este Dumnezeu, Care ne dă în dar viața și harul, pe care le cheltuim prin păcate și le pierdem. De aceea, trebuie să ne venim în fire precum fiul risipitor. Ce înseamnă că și-a venit în fire? Adică și-a dat seama de starea în care se afla, de cât de jos era și de cât de departe se afla de Dumnezeu. Nu a deznădăjduit și a avut această putere de a-și reveni în firesc”.

În semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată în parohie, părintele paroh Florin Edu a fost hirotesit sachelar.

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhi­ereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Madrid, Spania.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Luca 15, 11-32) și a vorbit despre importanța smereniei, se arată pe obispadoortodoxo.es.

Ungaria

În Duminica a 34-a după Rusalii, Prea­sfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat credincioși din oraș, cadre didactice de la Școala Generală și Liceul Românesc din Giula, precum și oficialități locale, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre necesitatea întoarcerii către Dumnezeu: „Înțelepciunea și generozitatea Tatălui, care se bucură pe bună dreptate pentru întoarcerea fiului Său risipitor și pierdut, prin viața de păcat de dinainte, dar care acum și-a venit în sine și s-a reîntors la adevărata sa natură și chemare, este atitudinea lui Dumnezeu față de creatura Sa, pe care o iubește atât de mult, și care se revarsă și față de noi în momentele de rătăcire, sau de cumințenie, care ne fac să fim asemănători unuia dintre cei doi fii, în diferite etape ale vieții noastre”.

La finalul slujbei, ierarhul a oferit credincioaselor participante mărțișoare confecționate de doamne din cadrul Protopopiatului Sector 4 Capitală.

Italia

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

 Cu această ocazie, s-a desfășurat o nouă etapă în cadrul Concursului național catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, prin care tinerii de la paraclisul mănăstirii s-au înfrățit cu tinerii de la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Buzeni, județul Botoșani.

La finalul slujbei, tinerii au pregătit un program artistic în care au interpretat o scenetă inspirată din poezia „Scrisoarea a III-a”, scrisă de Mihai Eminescu.

De asemenea, în această perioadă, în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei s-au desfășurat numeroase activități catehetice cu tinerii, care au constat în ateliere de creație, înfrățiri cu parohii din România în cadrul Concursului național catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, precum și târguri de mărțișoare.

În Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din Salerno a fost prezentat proiectul „Sfinții fără de hotare”, prin care această parohie s-a înfrățit cu Parohia „Mihai Vodă” din București, se arată pe episcopia-italiei.it. Proiectul se va desfășura atât pe plan social-filantropic, prin organizarea unui târg de mărțișoare și obiecte tradiționale confecționate de copiii celor două parohii, fondurile obținute astfel fiind folosite în scopuri caritabile, cât și pe plan artistic, prin ateliere de creație și de pictură.

În sala „Lia Spiridon” a Parohiei „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” din localitatea Pescara, Protopopiatul Abruzzo - Molise, s-a desfășurat luni, 1 martie 2021, cursul de prim ajutor BLS-D (Basic Life Support and Defibrillation).

În cadrul cursului, participanții „au dobândit abilități de acționare și acordare a primului ajutor unei persoane sau unui copil aflat în stop cardio-respirator, aplicarea corectă a manevrei Heimlich și folosirea corectă a defibrilatorului cardiac”, se arată pe parohia-pescara.it.

La final, toți cursanții au primit un certificat de absolvire și o legitimație care confirmă că persoana este instruită să acționeze și să acorde primul ajutor de bază, fiind abilitată să folosească defibrilatorul cardiac.  

Cursul a fost organizat de Protopopiatul Abruzzo - Molise, în parteneriat cu centrul de formare permanentă Emergency School Today, se arată pe același site.