Slujiri arhiereşti și activități pastorale în diasporă
La începutul lunii octombrie, ierarhi români din diasporă au săvârşit Sfânta Liturghie la catedralele eparhiale sau în comunităţile româneşti pe care le-au vizitat, rostind şi cuvinte de binecuvântare, în care au tâlcuit înţelesurile duhovniceşti ale pasajului evanghelic în care sunt redate învăţăturile Mântuitorului Hristos cu privire la iubirea tuturor semenilor, inclusiv a vrăjmaşilor, ca măsură a desăvârşirii.
„Duminica aceasta ne arată care sunt ţinta şi modelul nostru, care este scopul vieţii noastre pe pământ prin raportarea fiecărui creştin la Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care ne-a învăţat cuvintele şi poruncile lui Dumnezeu, făcând atât de mult bine oamenilor, tămăduind bolile şi săvârşind şi învieri din morţi. Hristos ne îndeamnă ca în relaţia cu fiecare semen al nostru să trecem peste toate încercările şi supărările care există în lumea aceasta şi să ne străduim pentru a dobândi virtutea cea mai înaltă, anume iubirea de aproapele”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
Spania
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic, subliniind importanţa iubirii tuturor semenilor pentru mântuirea noastră. „Evanghelia de astăzi este o frântură din Predica de pe munte în care Mântuitorul a lămurit cum trebuie să fie legătura omului cu Dumnezeu. Domnul Hristos ne îndeamnă să nu facem oamenilor ceea ce nouă nu ne place. Ne cheamă să ne diferențiem de păcătoși și păgâni și să extindem iubirea, împrumutul și binele nostru la tot omul, chiar și la vrăjmași, nu doar la cei ai noștri. Suntem chemați să nu răsplătim răul cu rău, căci a răspunde cu răutate sporim mai tare răul și țesem o pânză a răului întinsă peste tot pământul. Să nu ne rugăm având răutate, căci acea rugăciune sigur nu ajunge în cer, ci să ne rugăm având inimă bună și cu iertare. Darul nostru de rugăciune trebuie să fie un dar curat adus lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.
Italia
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a evidențiat lucrarea Maicii Domnului în propășirea credinței strămoșești, departe de țară: „Această primă comunitate a ortodocșilor români din Italia este nu numai o expresie a existenței Bisericii pământești, prin primul hram pe care îl poartă, «Pogorârea Duhului Sfânt», ci și mărturie a iubirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, al cărei Acoperământ îl prăznuim”. Totodată, ierarhul a dat citire cuvântului de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în care a evidențiat lucrarea dinamică a părintelui paroh Traian Valdman.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Cozmâncă, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Grigorie Palama” din oraşul Como.
Suedia
Vineri, 2 octombrie, ierarhul a săvârşit Sfântul Maslu în cadrul comunităţii româneşti din Helsinborg, iar sâmbătă a oficiat Sfânta Liturghie în misiunea ortodoxă română din Lund. „Mare bucurie am atunci când îi revăd pe copiii pe care i-am îmbrăcat în Hristos şi văd cât de minunat cresc, în Biserică, sub grija părinţilor. Este extraordinar, deoarece suntem o familie duhovnicească, o familie de familii pe marea cea mare a străinătăţii. Tragedia omului contemporan este că trăieşte înaintea Domnului, însă în afara inimii sale. Dumnezeu doreşte inima noastră în întregime. Dumnezeu nu poate lăsa o parte a inimii înglodată în noroiul patimilor lumeşti. Din acest motiv trebuie să ne dăruim inimile lui Dumnezeu şi să ne dăruim unul altuia în slujire”, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.
În Duminica a 19-a după Rusalii, Preasfinţia Sa s-a aflat în mijlocul comunităţii româneşti din Jönköping, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Acoperământul Maicii Domnului”. În cuvântul de învăţătură, ierarhul român a vorbit credincioşilor prezenţi despre ajutorul pe care Maica Domnului îl oferă tuturor celor care i se roagă: „Nu este mai mare mângâiere şi încurajare pentru un creştin decât a o vedea pe Maica Domnului cum se roagă pentru noi şi cum ne adăposteşte sub acoperământul ei. Precum vechii bizantini, şi noi suntem înconjuraţi de norii grei ai încercărilor şi primejdiilor, însă, dacă odinioară vizată era doar o cetate, acum toată lumea este cuprinsă de nelinişte şi frică. De aceea, avem nădejde la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care întotdeauna ne ocroteşte nevăzut. Ea este alături neîncetat, la bucurii şi la încercări”.