Slujiri şi binecuvântări arhiereşti în diasporă

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 25 Noiembrie 2020

La sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia celebrării praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului şi a Duminicii a 26-a după Rusalii, Episcopii ortodocşi români din Peninsula Iberică şi din Suedia au săvârşit Sfânta Liturghie în cadrul comunităţilor româneşti şi au rostit cuvinte de învăţătură pentru credincioşii participanţi la sfintele slujbe.

De praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, sâmbătă, 21 noiembrie, Catedrala Episcopală din Madrid şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a explicat importanţa marelui praznic al Născătoarei de Dumnezeu: „Maica Domnului a fost dusă la Templu de către pă­rinții ei, care, atunci când s-au rugat lui Dumnezeu să le dăruiască prunc, au făgăduit că-l vor închina lui Dumnezeu. Când prunca Maria a împlinit 3 ani, părinții Ioachim și Ana și-au ținut făgăduința și au dus-o la Templu, unde a fost primită de către prorocul Zaharia, care a dus-o pe Maria în Sfânta Sfintelor, cunoscând cu duhul că ea însăși va deveni Sfântă a Sfintelor, în care va intra Fiul lui Dumnezeu, din care Se va naște Mântuitorul lumii, Hristos Domnul. Ea a devenit un Templu viu al lui Dumnezeu, căci din ea și-a luat trup și fire omenească Domnul Iisus Hristos. Maica Domnului este în strânsă legătură cu Fiul ei, de aceea toată evlavia și dragostea pe care noi le îndreptăm înspre Domnul Iisus le îndreptăm și înspre ea”.

În Duminica a 26-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala din Madrid. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina, arătând importanţa conştientizării faptului că tot ceea ce primim în viaţă sunt daruri de la Dumnezeu: „Toată viața noastră și tot ce avem este de la Dumnezeu. Nimic din lumea aceasta nu ne aparține, noi înșine suntem ai lui Dumnezeu. Până astăzi, mulți cad în această ispită de a crede că totul este al lor și că li se cuvine, de a se crede autonomi față de Dumnezeu. Doar prin Dumnezeu ne putem îmbogăți și spiritual, și material. Pe noi, oamenii, Dumnezeu ne-a pus stăpâni peste creația Sa, însă asta nu înseamnă nicidecum a abuza de creație și resursele ei. Bogații care consideră că tot ce au e numai al lor greșesc teribil, deoarece tot ce avem este dar de la Dumnezeu, până și bogăția este dar de la Dumnezeu, și prin ea omul să devină milostiv și să se mântuiască. Bogatul gândind așa a devenit un nebun, un neînțelept și a pierdut totul, mai ales mântuirea. Acest bogat, în loc să-I mulțumească lui Dumnezeu și să fie recunoscător și milostiv, s-a întunecat la minte și s-a legat cu totul de pământ și egoism, încât și-a pierdut sufletul. Mintea omenească se întunecă atunci când ne căutăm doar pe noi înșine, gândindu-ne doar la noi și uitând de ceilalți și de Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei.

Suedia

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul Reşedinţei eparhiale din Stockholm.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa prezenţei copiilor în biserică încă de la vârste fragede şi i-a îndemnat pe părinţi să se îngrijească pentru ca pruncii lor să fie cât mai des împărtăşiţi: „Una dintre datoriile de căpătâi ale părinţilor este îmbisericirea copiilor. Toţi copiii trebuie să aibă parte de biserică, să aibă parte de cele sfinte, de ocrotirea Maicii Domnului şi a sfinţilor. Părinţii trebuie să se îngrijească de hrana spirituală a copiilor lor, să îi aducă la Sfântul Potir cât mai des”, a spus Preasfinţia Sa.

În ziua următoare, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a săvârşit Sfânta Liturghie în cadrul comunităţii româneşti din Helsingborg, Suedia, şi a botezat o fetiţă a unei familii din parohie. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti ale Pildei bogatului căruia i-a rodit ţarina: „Bogatul căruia i-a rodit ţarina nu doar că L-a exclus pe Dumnezeu din viaţa şi planurile sale, ci s-a substituit lui Dumnezeu, Proniatorului şi Creatorului nostru. S-a considerat el însuşi Dumnezeu în propria sa viaţă. Adevăratele bogăţii sunt cele veşnice din ceruri. Acolo ne adunăm adevăratele noastre bunuri, acolo ne adunăm adevărata noastră bogăţie. Dacă putem să adunăm cele materiale, să le adunăm cu multă măsură, cu mult discernământ şi să ne gândim şi la cei de lângă noi, cei care sunt în suferinţă şi au nevoie de bruma noastră de milostenie”, a spus Episcopul Europei de Nord.