Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători

Data: 16 Iulie 2024

La Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este deschisă expoziţia „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiș­tilor-călători”, care atrage atenţia asupra importanței pe care o au călătorii străini în cunoașterea spațiului românesc din trecut. Mărturiile lor sunt esențiale pentru crearea unei imagini cât mai complete și obiective asupra evenimentelor petrecute în anumite locuri, de-a lungul secolelor, dar și asupra oamenilor, reliefului, satelor, orașe­lor, clădirilor și monumentelor.

În patrimoniul MNIR se găsesc multe litografii, gravuri și desene realizate de o serie de artiști străini, care pot fi admirate în această expoziție, de la „palatele” lui Luigi Mayer la târgurile de pe linia Dunării ale lui Erminy, personajele în costume pitorești surprinse de Bouquet, locurile și oamenii atât de minuțios redați de Raffet, precum și Bucureștiul pitoresc al lui Preziosi. Publicul este purtat, astfel, într-o adevărată călătorie virtuală prin spațiul românesc, în perioada ce cuprinde primele trei sferturi ale veacului al XIX-lea.

Erica Iojă, curator la MNIR, consideră că „în afara mărturiilor scrise, foarte importante sunt și crea­țiile artiștilor străini, acei artiști-călători care, așa cum spunea George Oprescu, ne-au priceput și ne-au simpatizat la un moment, când atenția lumii se îndrepta rareori spre noi au așternut pe hârtie aspecte stabile sau trecătoare, costume și scene, observate cu interes și curiozitate binevoitoare”.

Expoziția „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor-călători” poate fi vizitată până la sfârșitul lunii octombrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. (C. Z.)