Sprijinul acordat femeilor însărcinate şi tinerelor mame reprezintă o lucrare de apărare şi promovare a vieții
Organizarea celei de-a X-a ediții a Conferinței Naționale a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, în luna octombrie 2024, arată consecvență, comunicare și solidaritate într-un domeniu de o importanță deosebită pentru societatea din zilele noastre.
Schimbările rapide din societățile moderne în toate regiunile lumii, globalizarea economică, tehnologizarea și mobilitatea populației, cu influențe directe asupra condițiilor de viață și a comportamentelor individuale, au provocat consecințe majore asupra familiilor tradiționale și vulnerabilități în privința continuității dintre generații.
În aceste condiții, grija față de darul sacru al vieții și susținerea persoanelor care trec prin dificultăți atunci când ar trebui să simtă binecuvântarea lui Dumnezeu, Izvorul Vieții și ocrotitorul pruncilor, aduc raze de iubire și speranță manifestate prin fapte. Sprijinul acordat femeilor însărcinate și tinerelor mame reprezintă o lucrare de apărare şi promovare a vieții. Potrivit învățăturii noastre de credință, venirea pe lume a oricărei ființe umane este un dar al lui Dumnezeu, care trebuie primit și îngrijit cu recunoștință, în lumina Domnului nostru Iisus Hristos, „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6).
Profesionalizarea activității de sprijin pentru femeile însărcinate, pentru tinerele mame aflate în dificultate și pentru familiile acestora contribuie la edificarea de instituții durabile și la dezvoltarea unor rețele regionale și naționale. Acestea pot stabili parteneriate cu autorități publice specializate și pot influența opinia publică în direcția creșterii sensibilității pentru persoanele vulnerabile și a unității de acțiune în fapte de ajutorare a mlădițelor comunității care au nevoie de ajutor.
Prezența în rețeaua centrelor pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei a mai multor unități bisericești, din toată țara, arată atenția pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă acestei lucrări filantropice ce necesită cooperare interinstituțională și conlucrare interdisciplinară. Conferința organizată în această toamnă reprezintă un bun prilej de informare asupra rezultatelor concrete ale activității de până acum, de împărtășire a experiențelor acumulate și de deschidere către noile programe de promovare și implementare a serviciilor integrate pentru sprijinirea femeii în timpul sarcinii și după naștere.
Vă felicităm pentru activitatea desfășurată și vă adresăm cuvânt de binecuvântare, la deschiderea lucrărilor acestui eveniment național. Ne rugăm lui Dumnezeu, Izvorul și Ocrotitorul vieții, să vă dăruiască sănătate și putere de muncă, pentru noi împliniri în nobila lucrare de apărare şi promovare a vieţii umane.
Cu preţuire şi binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj adresat participanților la cea de-a X-a ediţie a Conferinței Naționale a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, 18-19 octombrie 2024.