Starea de bine, impact direct asupra performanței profesionale

Data: 11 Noiembrie 2021

Profesorii simt nevoia să fie apreciaţi mult mai mult, după cum a reieşit dintr-un studiu privind starea de bine a cadrelor didactice desfășurat în perioada martie - mai 2021, la inițiativa programului „Pro­fesori Fericiți pentru România”.

Profesorii intervievaţi au pus accentul pe „nevoia de a fi ascultaţi, apreciaţi și înțeleşi” și pe faptul că „recunoașterea efortului depus poate conduce la un sentiment de apreciere”, după cum se arată în comunicatul transmis de „Profesori Fe­riciți pentru România”, citat de site-ul educaţional sparknews.ro. 

Totodată, peste 80% din profesori susțin că munca lor nu are nici un efect pozitiv asupra sănătății lor mintale sau a stării de bine, iar această situație este generată, parțial, de „lipsa de autonomie și suport oferite de către conducerea școlii, dar și de lipsa de înțelegere a importanței stării de bine a profesorilor”.

Cadrele didactice au mai spus că, în perioadele extrem de dificile, „simpla apreciere și recu­noaștere a unui astfel de moment de către cei din jur poate conduce la un sentiment de validare”. Interviurile au mai scos la suprafață „importanța relațiilor de calitate între colegi, dar în special impor­tanța construirii unui sentiment de «împreună»”, mai precizează sursa citată.

În acelaşi timp, majoritatea profesorilor a fost de acord că „propria stare de bine are un impact direct asupra performanței lor profesionale, în special asupra capacității de a preda, și au raportat un număr de situații profesionale care declan­șează o stare de stres ridicată”, cum ar fi „perioadele aglomerate de pe parcursul anului școlar (simulări/ evaluări naționale), imprevizibilitatea, presiunea de a ține pasul cu schimbările, dar și schimbă­rile constante ale conducerii școlii”.

Sănătatea mintală, spun realizatorii studiului, nu implică doar absența bolilor mintale, ci și pre­zența unei stări de bine în care individul își conștientizează propriile abilități, poate face față stresului zilnic, poate lucra productiv și constructiv și este capabil să aducă o contribuție comunității sale. (O. N.)