Steaua Stela Popescu, la 80 de ani
„La mulţi ani, Stela Popescu!”, i‑au spus, la împlinirea vârstei de 80 de ani, colegii, prietenii, Preşedinţia României - prin decernarea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, publicul aparţinând mai multor generaţii.
De la copii de doar câţiva ani la oameni aflaţi la apusul vieţii, numele artistei Stela Popescu este printre cele cu imensă capacitate de evocare a amintirilor, trăirilor, fiindcă Stela Popescu ne însoţeşte de peste jumătate de veac prin arta pe care a dus‑o la perfecţiune. Teatru, film, momente umoristice pentru televiziune, reclame publicitare, pentru toate minunata actriţă energică este cunoscută de‑a lungul şi de‑a latul ţării şi mult dincolo de graniţe, prin spectacole oferite diasporei.
Chiar de ziua artistei, pe 21 decembrie, pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" a fost organizat spectacolul aniversar „Aplauze, Stela”. Pe scenă au urcat, alături de Stela Popescu, prieteni şi colegi precum: Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Vasile Muraru, Cristina Stamate, Valentina Fătu, Raluca Guslicov, Monalisa Basarab, Miruna Birău, Ana Maria Donosa, Paul Talaşman şi soliştii Sanda Ladoşi, Mirela Boureanu Vaida, Daniela Tănase, Alin Gheorghişan şi Radu Ghencea, iar la final optimista şi carismatica artistă a promis: „Vă aştept pe 21 decembrie 2020”.
Aniversarea Stelei Popescu a fost marcată de Teatrul de Comedie printr‑o expoziţie care cuprinde 21 de fotografii ale artistei, fotografii ce deschid accesul la întreaga sa carieră pe scena acestui teatru. Sâmbătă seară, în foaierul Sălii Beligan s‑a vernisat expoziţia cu titlul „Steaua comediei - Stela”, curator Irina Tapalagă, documentare Corina Constantinescu. Despre această aniversare în imagini, curatorul Irina Tapalagă a declarat, pentru Agerpres: „Sunt 21 de fotografii, toate sunt din rolurile pe care ea le‑a jucat la Teatrul de Comedie. E un palmares senzaţional şi erau vremurile când aici era o trupă extraordinară. S‑a păstrat până astăzi tradiţia asta de colegialitate şi de bucurie de a juca. Pozele ei le‑am găsit în arhiva teatrului păstrate cu foarte multă grijă şi cu foarte multă iubire şi le‑am pregătit pentru foaier, iar pe fundal avem o poză care o reprezintă pe Stela în toată splendoarea şi vitalitatea ei, care face ca această expoziţie să fie atrăgătoare şi complexă”.
Preşedintele Cineaştilor din România (UCIN), Laurenţiu Damian, a omagiat‑o pe Stela Popescu prin cuvinte de excepţie: „La femei nu se spune vârsta şi nu se spune vârsta pentru că Stela Popescu este în continuare plină de viaţă, plină de tinereţe, joacă, o vedem peste tot, este în permanenta atenţie a criticilor de teatru şi a telespectatorilor de televiziune. Vreau să vă spun că poate se vor mai naşte stele şi vedete, dar performanţele pe care le‑a avut Stela Popescu jucând teatru şi revitalizând ideea de revistă, împreună cu Bănică, cu Arşinel şi împreună cu marele maestru, soţul ei, Maximilian, indiferent dacă se vor naşte vedete de musical, sau vedete de revistă, Stela va rămâne dominantă în special printr‑un superb monolog - Dem, Dem Gică/ Dem, Dem Lică / Dem, Dem Geo - o performanţă actoricească ce cred eu că este inubliabilă şi inimitabilă. În numele meu, în numele Uniunii Cineaştilor, în numele regizorilor care au lucrat cu Stela, am venit în această seară să‑i spun «La mulţi ani!», o tinereţe veşnică, fără bătrâneţe şi să ne putem bucura de ea cât mai mult”.
Actriţa sărbătorită a declarat, pentru Agerpres: „Dacă vrei să fiu sinceră, este o hăituială generală, pentru că niciodată nu mi‑am făcut ziua, fiindcă era în ajun de Crăciun. Am zis că nu are nici un rost să fac mare hărmălaie înaintea Crăciunului. Dar acum s‑au unit toţi, toţi au vrut să mă facă fericită. Sigur că este minunat să vorbeşti cu oamenii. Astăzi sunt prezentă la această expoziţie de fotografie realizată de Irina Tapalagă şi sigur că îmi face o mare plăcere fiindcă am văzut şi câteva fotografii pe care nici nu le ştiam şi care există în arhiva teatrului. Sunt roluri frumoase pe care le‑am jucat la Teatrul de Comedie. Am jucat 18 ani aici, unul dintre spectacole fiind şi «Preşul», unul care a bulversat ţara”.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care artista Stela Popescu a primit Ordinul Naţional „Steaua României - în grad de Cavaler”, „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale, prin care a încântat numeroase generaţii de spectatori”, după cum a anunţat Administraţia Prezidenţială într‑un comunicat de presă.
Aceasta nu este singura distincţie primită de Stela Popescu, actriţa primind pe 7 februarie 2004Ordinul Meritul Culturalîn grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului”,„În semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” şi pe 10 septembrie 2013, din partea fostului Rege Mihai I al României, conferit, prin fiica sa,principesa Margareta. Stela Popescu a primit decoraţia „Nihil Sine Deo”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc laCastelul PeleşdinSinaia.