Stolnicul Constantin Cantacuzino, erudit sprijinitor al misiunii Bisericii

Un articol de: Pr. Marian Puiescu - 23 August 2023

Apărut în condiții grafice deosebite, volumul „Stol­nicul Constantin Cantacuzino - Diplomat, politician și erudit sprijinitor al misiunii Bisericii prin intermediul culturii”, tipărit de Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei, la inițiativa Înaltprea­sfin­țitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, dedicat Stolnicului Constantin Cantacuzino, una dintre cele mai importante personalități ale vieții ecleziale, politice și diplomatice muntene din secolul al XVII-lea, evidențiază, în cele 511 pagini, importantul său rol eclezial, misionar, cultural și educațional în istoria neamului nostru, precum și deosebita sa fidelitate față de credința noastră ortodoxă.

Stolnicul Constantin Cantacuzino este cunoscut pentru bogata sa implicare în viața publică a timpului său, dar mai ales pentru realizarea „Istoriei Țării Românești”, în care a susținut, clar și bine argumentat, originea daco-romană a neamului nostru și a evidențiat drepturile, eroismul și vechimea strămoșilor noștri, în fața preten­țiilor nejustificate ale străinilor.

De asemenea, a alcătuit prima hartă a Țării Românești, fiindcă variantele străine care circulau în epocă aveau numeroase erori. El a contribuit și la așezarea temeliilor învățământului superior în Țara Românească, în special, a sprijinit Academia Domnească de la Mănăstirea „Sfântul Sava” din București, unde a impus limba română în procesul educațional, oferind cărți și bani pentru buna des­fășurare a activității educațio­nale.

Stolnicul este renumit și pentru impresionanta sa bibliotecă de la Mărgineni, ce cuprindea foarte multe volume fiind, la acea vreme, cea mai mare bibliotecă deschisă, umanistă, din sud-estul Europei.

Bun cunoscător al teologiei răsăritene, s-a implicat apologetic și rodnic în marile controverse doctrinare ale timpului său. În Târ­go­viște, numele său este legat de ctitorirea bisericii ce-i poartă numele și este situată în centrul orașului. Așa cum arată Înalt­prea­sfinția Sa, în Precuvântarea volumului, Stolnicul Constantin Cantacuzino a fost: „erudit sprijinitor al Bisericii și al culturii, teolog și om de știință, diplomat și om politic, umanist al Răsăritului ortodox, adică profund ancorat în spiritualitatea noastră, (...) și-a slujit cu mult devotament, jertfelnicie, înțelepciune și atașa­ment credința și țara, în vremuri de grea încercare”.