Studiu: Copiii români se simt singuri
Pandemia şi şcoala exclusiv on-line au dus la o izolare a elevilor, care nu au mai comunicat la fel de mult cu profesorii, colegii şi, din păcate, deşi au locuit în aceeaşi casă, nici cu părinţii, după cum susţin experţii World Vision România.
Potrivit celor mai recente statistici realizate de organizaţia neguvernamentală în timpul pandemiei de COVID-19, peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiţi, iar o pondere de 7% afirmă că au o viaţă rea. Studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural” derulat în 2020 de Fundaţia World Vision România arată că aproape o cincime din copiii de la ţară nu se simt susţinuţi niciodată de toată familia, incluzând aici membrii familiei extinse. 6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulţii cu care locuiesc, iar 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor. Studiul mai arată că 23% susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată. Încrederea copiilor în părinţi a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă şi instigă la ură şi care au priză la copii nu este deloc surprinzător, susţine Fundaţia World Vision România, care avertizează asupra pericolelor multiple din mediul on-line la care sunt expuşi copiii în această perioadă. „Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media. Pentru ei, singura şansă la un viitor este educaţia, un sistem modern de învăţământ, care să le ofere tuturor copiilor şanse egale, indiferent de mediul de provenienţă şi starea materială a familiei”, precizează organizaţia.
De educaţie au nevoie însă şi părinţii, mai ales cei din categoriile vulnerabile, mai arată World Vision România, care lucrează cu peste 20.000 de copii şi părinţi din comunităţile rurale. (O. N.)