Tainele ceramicii restaurate
Muzeul Municipiului București (MMB) a deschis o nouă expoziție tematică, de această dată dedicată restaurării ceramicii. Trecerea timpului își lasă amprenta asupra aspectului și integrității obiectelor create de meșterii olari și aici intervine restauratorul care, prin cercetare și procedee științifice de restaurare, aduce înfățișarea obiectelor la forma inițială pentru a fi expuse în fața publicului.
Expoziția „Universul restaurării ceramicii” încearcă să dezvăluie povestea nevăzută din spatele obiectelor de ceramică, de la instrumentele care se folosesc la restaurare, până la pașii pe care îi urmează în laborator restauratorul. Astfel este adusă în atenția publicului partea nevăzută a exponatelor din ceramică, care sunt etalate în vitrinele expozițiilor.
Pentru stabilirea procedeelor de restaurare a pieselor de ceramică, restauratorul începe o cercetare amănunțită de la istoria prelucrării argilei, metode de fabricare și condiții de păstrare până la metode de restaurare și aplicarea acestora pentru a finaliza punctual aducerea obiectelor de ceramică la starea inițială. Restaurarea ceramicii este o provocare continuă datorită unicității problemelor și abordărilor, pe care restauratorii sunt pregătiți să o înfrunte pentru salvarea și conservarea patrimoniului, respectând legislația în vigoare.
Curatorul expoziției, Mihaela Ciobanu, expert restaurator la MMB, consideră că „restaurarea ceramicii are menirea de a păstra cât mai mult timp mărturii palpabile pentru generațiile viitoare. Munca de cercetare și restaurare propriu-zisă se desfășoară în laboratoare de restaurare utilate cu aparatură și instrumentar adecvat procedurilor. De-a lungul istoriei și până în prezent, ceramica s-a regăsit sub diverse forme și întrebuințări. Valoarea ceramicii este reprezentată de o armonie deplină a elementelor componente: material și procedee de prelucrare, formă și funcție, decor și formă. Cu toată grija manifestată, natura fragilă a ceramicii a micșorat în timp zestrea moștenită de la înaintași. Ceea ce a rămas întreg și ceea ce s-a putut reconstitui din cioburi poate fi admirat în colecțiile din întreaga lume, constituind o permanentă sursă de cunoaștere, interpretare, precum și de încântare plastică pentru contemporani. Studiul obiectelor de ceramică intrate în laborator continuă prin determinarea factorilor de degradare care pot fi: vicii de tehnologie, condiții de zacere în sol sau în apă, accidente de epocă, manipulări necorespunzătoare, fenomene naturale. Investigațiile fizico-chimice au rolul de a concluziona tipul de degradări, care se realizează cu ajutorul analizelor specifice”.
Dialogul dintre restaurator și obiectele cu care intră în contact are ca scop acumularea de cunoștințe și experiență, stimularea gândirii, căutarea și găsirea de soluții. Expoziția „Universul restaurării ceramicii” poate fi vizitată până în 8 decembrie 2024, la Palatul Suțu, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)