Târg de Sfântul Dimitrie la Muzeul Satului

Data: 26 Octombrie 2021

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și încearcă să redea atmosfera târgurilor din satul de altădată cu ocazia cinstirii Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul muzeului.

Timp de șase zile, Târgul de Sfântul Dimitrie oferă vizitatorilor spectacole de muzică și dans, lansări de carte, ateliere de creație și demonstrații meșteșugărești, precum și obiecte care aduc în prim-plan frumusețea tradițiilor româ­nești, de la ii, covoare țărănești și opinci până la pâinea caldă făcută într-o gospodărie din satul de la șo­sea. Veți descoperi, aşadar, frumosul meşteşugurilor populare în ateliere de creaţie: opincărit, țesut și podoabe populare, pictura icoanelor pe sticlă, prelucrarea lemnului, chiar și pregătirea murăturilor. 

Țesutul covoarelor nu este un meșteșug la îndemâna oricui și din păcate nu sunt mulți cei care mai țes din pasiune și din dorința de a lăsa moștenire tradiția românească. Rozica Măldărășeanu a prins dragoste față de covoarele țesute încă din copilărie, iar cu timpul a devenit creator de modele de covoare. De peste 20 ani are propriul atelier în Vălenii de Munte și țese covoare cu motive din toate zonele țării. Ea lucrează cu multă pasiune și dăruire și consideră că este o binecuvântare să poți lucra zi de zi pentru a duce mai departe tradiția. A venit la târg nu doar cu frumoase covoare, ci și cu deschiderea de a-i învăța pe cei care doresc cum să țeasă un covor. 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este ocrotitorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și atmosfera de sărbătoare se simte din plin în gospodăriile instituţiei muzeale. Creatori populari din toate colțurile țării au venit la târg nu doar cu ii, opinci, fluiere, ceramică, vase din lemn și multă voie bună, ci și cu povești despre tradițiile și obiceiurile de la sat. 

Azi, 26 octombrie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, la Biserica Turea din Satul Nou va fi săvârșită Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:00. Slujba va fi urmată, de la ora 12:00, de un concert susținut de Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române. Tot azi va avea loc şi vernisajul expoziției „Eclectica”, organizată împreună cu Asociația ASESTEMUR din Murcia, Spania,  expoziție ce face parte din proiectul „Periplu spațial și temporal de la Levantele occidental la cel balcanic”. Târgul de Sfântul Dimitrie se va încheia mâine, 27 octombrie, iar programul de vizitare este în intervalul orar 9:00-17:00. (A. D.)