Târgul de Crăciun al Municipiului București

Data: 13 Decembrie 2022

Ediția din acest an a Târgului de Crăciun al Municipiului București, organizat în Piața Constituției de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, PROEDUS - Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti şi CREART - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, aduce în atenția vizitatorilor obiecte tradiţionale, de la icoane și vase din ceramică la decorațiuni pentru brad din paie, sticlă sau ceramică, lucrate în diferite tehnici. 

Târgul de Crăciun Bucureşti are anul acesta 70 de căsuțe cu produse tradiționale românești, decorațiuni de sezon, toate realizate manual cu măiestrie de către meșteri talentați, care şi-au pus toată dragostea pentru tradițiile și obiceiurile noastre. Liana Curta, spre exemplu, pictează folosind tehnici vechi de 500 de ani şi păstrând nealterate frumuseţea, tradiţia şi valoarea inestimabilă a icoanelor pe sticlă. Ea lucrează împreună cu soțul său și consideră că icoanele sunt ca niște ferestre deschise către cer și către vremurile de demult. 

Împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural, cât şi urban, în ajunul Crăciunului. Dacă pe vremuri existau foarte puține modele de globuri, astăzi ni se oferă o gamă foarte variată, ceea ce ne îngreunează alegerea pentru că toate au frumuseţea lor.

Un tip de globuri aparte este cel cu flori naturale în rășină transparentă. Sunt realizate de meș­terul Cosmin Puiu, care are pentru fiecare glob o poveste. Arta se îmbină cu frumu­sețile naturii în globurile de sticlă umplute cu flori naturale asemănătoare cu florile dalbe, cu conuri de brad, dar și steluțe de mare. Cosmin Puiu spune că nu există limite pentru creativitate. Acesta lucrează din pasiune pentru artă și își propune să pună în valoare atât datinile din străbuni, cât și darurile naturii oferite de Dumnezeu.

Târgul de Crăciun va fi deschis până în 26 decembrie și, în afară de întâlnirea cu meșterii, vă puteți bucura și de concerte pe scena amplasată în faţa Palatului Parlamentului. Vor cânta coruri de la Palatul Național al Copiilor și Opera Comică pentru Copii şi ale unor instituţii ce promovează creaţia românească tradiţională. Pe lângă colinde și cântece tradiționale, bucuria sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini și obiceiuri prezentate de ansambluri folclorice din diferite zone ale ţării. Calendarul programului artistic este disponibil pe paginile de internet arcub.ro, proedus.ro, creart.ro. (A. D.)