Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri

Data: 14 Septembrie 2021

Manifestările culturale prilejuite de Zilele Muzeului Națio­nal al Țăranului Român au debutat cu Târgul iconarilor și al meș­terilor cruceri, care a reunit o multitudine de icoane pe lemn, icoane de vatră, cruci, pristolnice și troițe de diferite modele, în funcție de zona țării. Unul dintre meșterii pe care i-am întâlnit este Vasile Moldoveanu, pentru care tradiția este precum aerul pe care îl respiră. Acesta sculp­tează cruci din dragostea pentru Hristos și își propune să promoveze valorile simple, dar esen­țiale în viață, în rândul genera­țiilor tinere, pentru a nu se pierde obi­ceiu­rile, credința și tradiția.

De-a lungul vieții sale, mește­rul Vasile Moldoveanu a reunit o bogăție de icoane pe lemn și cruci. A învățat de la bunicul său arta meșteșugului și duce mai departe arta tradițională românească cu mândrie și multă dăruire, iar de când se știe sculptează. După ani de muncă, a reuşit să îşi îndeplinească şi visul tinereţii, punând bazele Facul­tății de Etnologie. Acum are un set personal de 30 de modele de cruci de mână, 12 pristolnice, candela şi icoana de vatră, toate reprezentându-l. Vasile Moldoveanu consideră că fără credință nu ai nici o direcție în viață, iar pentru sufletul său crucea reprezintă calea, adevărul și viața. Meș­terul Vasile Moldoveanu își do­rește ca generațiile care vin din urmă să îndrăgească mește­şugul, să păstreze și să promoveze tradiția populară, pentru că fără ea istoria unui popor dispare.

Cea de-a IX-a ediție a Zilelor Muzeului Țăranului Român aduce anul acesta în atenția publicului expoziții, târguri, ateliere de creativitate și multe filme în aer liber. Până în 19 septembrie aveți ocazia să vă întâl­niți cu meșteri, să vă bucurați de atmosfera de sărbătoare. La sfârșitul acestei săptămâni va avea loc Târgul „100 de Tradiţii Româneşti”, la care meșteri populari, artizani și colec­ționari din toate zonele țării vor veni cu recoltele cele bune ale toamnei, comori din lăzile de zestre și obiecte lucrate manual. Programul integral organizat pentru Zilele Muzeului Țăra­nului Român poate fi consultat pe site-ul www.muzeultaranuluiroman.ro. (A. D.)