Târgul Mărțișorului la Muzeul Țăranului Român
Deja o tradiţie, Târgul Mărțișorului de la Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) reuneşte meșteri din toate colțurile țării care vin cu podoabe dintre cele mai frumoase, lucrate manual în tehnici diverse. Găsim de la mărțișoare din ceramică și lemn până la mărțișoare din lână sau hârtie, pictate și ornamentate în ton cu anotimpul pe care îl vestesc, primăvara.
Târgul Mărțișorului a adus în atenția publicului tradițiile, prezentate sub diferite forme. Mărțișorul nu are vârstă, el aduce bucurie în sufletul oricărui om care îl poartă. Meșteşugarii au realizat de la mărțișoare în formă de flori, animăluțe, păsări până la opinci pe care le putem purta în piept sau broșe cu motive tradiționale culese din toate zonele țării.
Cuvântul mărțișor, cunoscut în unele zone ale țării ca mărțiguș, mărțug sau marț, provine din limba latină și este un derviat de la Marte, zeul Marte. Mărțișorul reprezintă una dintre practicile cu cea mai veche atestare, care a reușit să treacă testul timpului. Dacă la început mărțișorul era doar șnurul răsucit alb cu roșu, făcut cu multă dăruire de femei în vârstă, purtat de femei și bărbați deopotrivă, odată cu timpul ideea de bază s-a pierdut și iată că în zilele noastre mărțișoarele sunt realizate din lut, ceramică, lemn, lână, în diferite forme și simboluri, toate însoțite de șnurul alb cu roșu.
Meșterii populari au venit la MNŢR nu doar cu mărțișoare, ci și cu povești pe care le spun vizitatorilor şi cu explicaţii legate de simbolurile pictate sau sculptate pe micile obiecte. Multe mărțișoare sunt confecţionate din lemn şi aduc în atenția publicului simboluri precum vârtelnița, șuvoiul, unda apei, soarele, cucul și hora. Toate acestea își au rădăcinile în tradiția populară și conturează peisajul de sărbătoare din viața satului.
Povestea mărțișorului se duce din generație în generație de zeci de ani. De la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul modern, dintr-un colţ în altul al țării oamenii poartă cu bucurie mărțișorul. Târgul Mărțișorului s-a încheiat ieri, 1 martie, dar meșterii vă așteaptă în continuare la MNŢR cu mărțișoare, alte tradiții și multă voie bună şi la sfârșitul acestei săptămâni, de vineri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)