Târgurile de Florii din Capitală
„Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii” - așa se numește Târgul de Florii pe care Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îl organizează în perioada 8-9 aprilie. Meșteri populari din toate zonele țării se vor reuni pe ulițele de la Muzeul Satului pentru a duce mai departe tradiția populară și pentru a încânta vizitatorii cu ouă încondeiate, cruci din lemn sau ceramică și decorațiuni de Paști.
În afară de tradiționalul târg al meșterilor populari, cei care vor ajunge în satul din inima Capitalei vor putea participa la lansări de carte, demonstrații de încondeiat ouă de Paști, demonstrații de bătut toaca, un spectacol de pricesne și ateliere. Pe Scena Dumitra vor evolua artiști și ansambluri de muzică populară românească, precum Ion Crețeanu, Narcisa Băleanu, Florin Pârlan, Maria Băndoiu, Gabriel Dumitru, Florin Ologeanu, Ansamblul Fluierașii de la Merișani, Ansamblul Acidava, Ansamblul Călușarii, Fanfara Telciu. Sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 12:00, în Sala Victor Popa, părintele Gruia Mihail Zamfirescu, slujitor la Biserica „Izvorul Tămăduirii”-Mavrogheni, va vorbi despre semnificația Sfintelor Paști. Duminică, 9 aprilie, începând cu ora 9:00, la Biserica Turea din Satul Nou va avea loc Sfânta Liturghie de Florii.
Sărbătoarea Floriilor va fi prilej de sărbătoare și la Muzeul Național al Țăranului Român. De vineri, 7 aprilie, până duminică, 9 aprilie 2023, de la ora 10 până la 18 veți avea prilejul să admirați și să tocmiți o mulțime de lucruri frumoase, meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri. Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, podoabe și bucate tradiționale, toate vor fi la târg. Nu vor lipsi meșterii iconari și cruceri, dar nici femeile din Bucovina care duc meșteșugul mai departe și vin să încondeieze ouă pentru vizitatori.
Cercetătorul și etnologul Irina Nicolau spunea în „Ghidul sărbătorilor românești” că „în duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce pește. Merg la biserică ducând flori și se întorc ducând mâțișori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie și o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuințări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, așa va fi și de Paște. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunțească) la fel ca pomii aflați în floare”.
Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii, iar muzeele Capitalei vă așteaptă cu flori și bucurie, la sfârșitul săptămânii, în atmosfera târgurilor din satul tradiţional românesc. (A. D.)