Tehnici tradiționale franceze la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împreună cu Ecomuzeul Marquèze - Sabres din Franța au inaugurat joi, în Sala Donatorilor a Muzeului Satului, expoziția „Practici tradiționale și savoir-faire în Landes de Gascogne”. Evenimentul face parte din Sezonul România-Franța 2019, în cadrul căruia, la Muzeul Satului din Parcul Natural Regional din Landes de Gascogne, a fost prezentată expoziția „Bergers de Roumanie” („Păstorii României”). Expoziția evocă tehnicile tradiționale de creare de obiecte din pănuși de porumb și din paie.
Evenimentul face parte din Sezonul România-Franța, aflat sub înaltul patronaj al lui Emmanuel Macron, președintele Franței, și al lui Klaus Iohannis, președintele României. Sezonul România-Franța reprezintă un program cultural dedicat proiectelor comune româno-franceze. Într-o alocuțiune de la vernisaj, Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a afirmat că acesta este dedicat unei relansări a relațiilor dintre România și Franța pe toate planurile. „Aceste relații nu pot să existe în afara unei relații de suflet”, a spus el.
Au mai vorbit Paula Popoiu, directorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Irina Cajal, subsecretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Hervé Gillé, vicepreședintele Parcului natural regional din Ținuturile Gascogne, și Denis Richard, directorul Ecomuzeului Marquèze. Din publicul prezent la vernisaj au făcut parte Elena Băsescu, Georgeta Stoica, fost director al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, și soprana Felicia Filip.
Ecomuzeul Marquèze a fost înființat în 1970 pentru a recupera, păstra și transmite tehnicile și tradițiile locuitorilor din Landes de Gascogne. Acesta este un fel de muzeu al satului din regiunea Gasconia, care prezintă atât patrimoniu material, cât și practici artizanale tradiționale care fac parte din patrimoniul imaterial al regiunii. „Este important că avem acest dialog în cadrul Sezonului România-Franța, care ne permite un schimb cultural cu o regiune importantă a Franței. Am fost acolo personal odată cu expoziția pe care am organizat-o la Ecomuzeul Marquèze. M-au impresionat peisajul și oamenii locului”, a afirmat Paula Popoiu. Ea a mai remarcat că nu există mari diferențe între tradițiile din Franța și cele încă vii din satele românești.
Hervé Gillé a spus: „Aveți aici un muzeu al satului extraordinar. Este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în cariera mea. A fost pentru noi o mare surpriză și am descoperit lucruri foarte prețioase aici, cu atât mai prețioase cu cât demonstrează nevoia de a avea o punte între trecutul și prezentul culturii noastre. (...) Venim din trecut și ne îndreptăm spre viitor și sper că trecutul ne va permite să țesem legături cu viitorul”.
În alocuțiunea sa, Denis Richard a afirmat că civilizațiile tradiționale recuperează toate materialele disponibile și le transformă în lucruri deopotrivă utile și frumoase. Irina Cajal a subliniat același lucru: „Doamna Popoiu a făcut, dintr-un lucru simplu, ceva minunat aici, o expoziție prin care orice pălărie ne vorbește că până și paiul este ceva prețios”.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital de nai al artistei Narcisa Băleanu, originară din Drobeta-Turnu Severin, care a fost acompaniată la acordeon de soțul ei, Alin Rusu.
Pe tot parcursul vernisajului, Iulia Balint, artizan popular din Odorheiu Secuiesc, Harghita, a făcut demonstrații cu împletituri din pănuși: „Prin răsucire se pot face coșulețe, cutii cu capac, iar prin modelare păpușele. Am învățat în clasa a IV-a și apoi mi-am perfecționat tehnica învățând de la soacră și de la soț. Cu ideile mele, fac fel de fel de obiecte, iar copiii noștri au învățat și ei”, le-a explicat ea curioșilor. Această continuitate a meșteșugului este remarcabilă, având în vedere mărturia experților francezi că în Gasconia a mai rămas doar un singur om care mai știe să modeleze păpușele din pănuși.
Expoziția este deschisă la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” până în luna august.