Tradiții culinare în patrimoniul UNESCO

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 27 Aprilie 2022

Două milioane de persoane au semnat o petiţie mondială pentru a susţine înscrierea artei napoletane a preparării pizza, aşa-numita „Pizzaiuolo”, în patrimoniul umanităţii. UNESCO a luat act de acest demers și de dosarul de candidatură, iar pizza a intrat în 2017 pe Lista patrimoniului cultural ima­terial, ținându-se cont că, în acest caz, este vorba nu doar de un preparat gastronomic, ci de un „savoir-faire culinar” care asociază, din secolul al XVI-lea, „cântecele, zâmbetul, tehnica şi spectacolul”, potrivit site-ului organizației.

Arta preparării pizza îşi are originea în Napoli, capitala regiunii italiene Campania, unde trăiesc, cântă şi gătesc aproximativ 3.000 de „Pizzaiuoli”. Sunt împărțiți în trei categorii: maestrul Pizzaiuolo, Pizzaiuolo şi brutarul. Anual, Asociaţia Pizzaiuolilor Napoletani organizează cursuri de istorie şi de tehnică a acestei arte culinare. Însă, abilităţile sunt transmise în primul rând în „bottega”, unde ucenicii îi observă pe maeştri și învață etapele şi elementele-cheie ale meşteşugului. 

Ingredientele esențiale ale unei pizza Napoli sunt roşiile şi mozzarella. Există două variante considerate clasice: pizza Margherita, care conține roşii, mozzarella, busuioc şi ulei de măsline, uneori și puțin parmezan, și pizza marinara, care se face cu roşii, usturoi, oregano şi ulei de măsline. 

Alte tradiții culinare prezente pe Lista patrimoniului imaterial UNESCO sunt cultura cafelei turceşti și arta preparării turtei dulci din nordul Croației.