Tradițiile bucovinene din cinci țări, în festival

Un articol de: Dan Cârlea - 21 Iulie 2015

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a găzduit, timp de trei zile, la sfârșitul săptămânii trecute cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor îÎntâlniri bucovinene”. Acest eveniment înlesnește înţelegerea culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale şi internaţionale, prin păstrarea propriei identităţi culturale şi naţionale. Este considerat cel mai mare festival de folclor din Europa.

Maria Cristina Gălăţanu, referent în cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, a precizat că acest festival este un eveniment cultural multietnic, unic în Europa, ce se poate identifica şi ca o istorie a păstrării tradiţiilor bucovinene în cinci ţări europene, Polonia, România, Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova, dar şi a legăturilor bazate pe parteneriat între autorităţile locale din aceste ţări, gazde ale festivalului, informează Agerpres. Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene” a prezentat bogăţia culturii populare bucovinene în aspectul ei multicultural, prin trecerea în revistă a formaţiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul şi obiceiurile din acest spaţiu, în scopul protejării, conservării şi promovării folclorului în Bucovina şi printre emigranţii bucovineni.

În cadrul festivalului a avut loc și concursul de folclor pentru copii „Glas bucovinean” şi finala concursului „Comori de suflet românesc”.

Pe parcursul celor trei zile de festival, a fost organizat și un târg al meşterilor populari, la care au participat peste 30 de meşteri bucovineni şi din judeţele limitrofe, care au oferit produse tradiţionale, unele cu caracter de unicat, specific zonelor de provenienţă ale meşteşugarilor, promovând astfel arta populară şi tradiţia Bucovinei.

Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene” a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc, împreună cu Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural "Bucovina".