Tradițiile și valorile poporului român la Biserica „Sfântul Nicolae“-Udricani
Credincioșii de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Udricani au avut parte, duminică, după Sfânta Liturghie, de o atmosferă desprinsă din lumea satului românesc, cu muzică tradițională și șezătoarea „Atelierul de ii”. Recitalul a fost susținut de Ion Crețeanu, directorul Ansamblului „Doina Oltului”, și de naista Denis Gagiu, în regia actorului Vasile-Marian Ciripan.
Recitalul de muzică tradițională românească și cuvânt de învățătură creștin-ortodoxă „Iartă-ne Doamne, ajută-ne Doamne, slavă Ție Doamne” reprezintă o continuare a spectacolului „Cuvântul vindecător”, regizat de Vasile-Marian Ciripan și pus în scenă anul trecut. În acest fel, regizorul și-a propus cinstirea înaintașilor și recunoașterea Bisericii ca fiind călăuză a poporului român.
Enoriașii aflați în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae”-Udricani au fost încântați de vocea directorului Ansamblului „Doina Oltului”, Ion Crețeanu, un mare culegător de folclor, care consideră că menirea sa este de a duce tradiția mai departe prin cântecul popular. Maestrul a afirmat că „tradiția face parte din viața mea, mă contopesc cu cântecul străvechi. M-am născut într-o casă în care tata a cântat, bunicul patern a cântat. De la ei am învățat cântecul lui Mihai Viteazul și tot de la ei am învățat să doinesc”.
Alături de Ion Crețeanu a fost Denis Gagiu, care, cu toate că este la o vârstă fragedă, cântă cu tot sufletul la nai piese din repertoriul tradițional, pentru că, de când se știe, a cântat și a dus mai departe obiceiurile populare din familia sa. Naista crede că „într-un astfel de moment, când cânt aproape de Dumnezeu, într-o atmosferă autentică românească, se întâlnesc foarte multe elemente ale patrimoniului spiritual românesc și este cadrul perfect”.
Părintele prof. dr. Constantin Pătuleanu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Udricani, a avut inițiativa acestui recital îmbinat cu frumusețea iilor și consideră că „evenimentul a fost un prilej de întoarcere la tradiție, la esența sufletului și la valorile poporului român. L-am rugat pe domnul Marian Ciripan să vină împreună cu domnul Crețeanu, mare maestru pentru arta oltenească, muzica noastră autentică, dar și cu acest grup, şezătoarea «Atelierul de ii». Mariana Neacșu este sufletul acestui grup și, împreună cu celelalte doamne, a venit să ne prezinte portul popular tradițional. Credința, tradiția și portul popular se îmbină perfect în casa lui Dumnezeu, pentru că noi am slujit Sfânta Liturghie și din cult apare cultura, iar imediat după am venit cu acest spectacol care, în fundamentul lui, a avut tot elemente de credință. Eu m-am simțit ca într-o Liturghie, într-o Liturghie de după Liturghie, așa a fost”.
Biserica „Sfântul Nicolae”-Udricani își propune să organizeze săptămânal atelierele de ii, la care să participe doamne de toate vârstele, care poartă tradiția în suflet, dar și copii care să deprindă acest meșteșug.
(Alexandra Drugan)