Trei decenii în spaţiul cultural românesc
Muzeul Național Cotroceni a împlinit luna aceasta 30 de ani de la înființare, timp în care memoria culturală și istorică a României s-a împletit cu artele plastice și decorative. Aniversarea este marcată prin expoziția intitulată „A fost odată la Cotroceni”, care aduce în atenția publicului Ansamblul Cotroceni ca martor al perioadelor istorice, al stilurilor arhitecturale și totodată ca simbol al influențelor și relației dinte autoritatea conducătoare și cultură, în etapele evoluției statului român modern.
De-a lungul timpului, Ansamblul Cotroceni a dobândit funcționalități diferite, de la mănăstire domnească la reședință princiară, de la palat regal la palat al pionierilor, iar într-un final a devenit sediul Administrației Prezidențiale. Expoziția prezintă istoria Ansamblului Cotroceni și ilustrează patru perioade relevante pentru transformările prin care a trecut România. Între anii 1679 şi 1893 descoperim mănăstirea și reședința domnească. În 1679, voievodul Șerban Cantacuzino încredințează construcția Mănăstirii Cotroceni spătarului Mihail Cantacuzino, care combină stilul bizantin cu arhitectura și arta românească, influențată de renașterea târzie italiană, în dezvoltarea stilului autentic brâncovenesc. Perioada 1893-1947 este cea a palatului regal, când arhitectul Paul Gottereau este rugat de regele Carol I să transforme Cotroceniul în reședință pentru familia principelui moștenitor Ferdinand. Regina Maria, cel mai longeviv locatar al palatului, și-a lăsat amprenta asupra ansamblului cu stilurile Art Nouveau și neoromânesc. După cutremurul din 1977, au loc transformarea părții vechi a palatului în muzeu național și construirea unei noi aripi care va deveni, în 1990, sediul Administrației Prezidențiale.
În cadrul expoziției veți descoperi istoria unui loc de poveste, care păstrează și acum aerul regal de pe vremuri. Vizitarea se face doar pe baza unei programări prealabile cu minimum 48 de ore înainte, fie la numărul de telefon 021.317.31.07, fie prin e-mail, la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro. (A. D.)