Trei zile de povești medievale și cultură

Un articol de: Dan Cârlea - 22 August 2017

Cavaleri, doamne și domnițe, bufoni, trubaduri, menestreli, personaje specifice Evului Mediu, vor lua cu asalt străzile Sibiului, între 25 și 27 august, în cadrul Festivalului medieval „Cetăți transilvane”, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Pentru prima dată în cadrul unui festival din România vor fi văzute carusele tradiționale, cu coșuri din nuiele, aduse din Ungaria.

Ajuns la a 17-a ediție, festivalul reunește timp de trei zile peste 200 de artişti din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Letonia, alături de negustori şi breslaşi din toată ţara, după cum anunță organizatorii într-un comunicat. Aceștia vor transforma Piaţa Mare într-un veritabil tablou de Ev Mediu. Nu vor lipsi din program defilările cu cai, spectacolele pirotehnice, atelierele meşteşugăreşti ale Calfelor Călătoare, conferinţele de medievistică, concertele de muzică medievală şi spectacolele de teatru, dar nici spectacolele pentru copii.

Evenimentele vor debuta anul acesta pe Strada Cetății, la Turnul Dulgherilor, şi se vor desfășura pe traseul Parcul Cetăţii (Aleea Celebrităţilor) - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Piaţa Mare. Va fi o paradă din care vor face parte, alături de toți artiștii, și patru cai de rasă, aduşi la Sibiu de Clubul de Echitaţie Tran­sylvania. Prima seară a festivalului se va încheia cu un concert al unei trupe din Letonia, iar un spectacol de artificii va lumina cerul deasupra fântânii arteziene din Piața Mare.

Un punct forte al festivalului îl reprezintă conferințele, în cadrul cărora vor fi explicate publicului cele mai importante elemente ale perioadei Evului Mediu. Mai exact, „Poveştile Evului Mediu” vor fi spuse în cadrul a 10 conferinţe, cu teme diverse, menite să ofere auditoriului o imagine de ansamblu asupra istoriei perioadei respective. Conferinţele vor avea loc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, iar programul complet al acestora este publicat pe site-ul oficial al festivalului, www.fmct.ro.

Copiii vor avea parte și anul acesta de o ofertă generoasă din partea organizatorilor, în secțiu­nea dedicată lor cu numele generic „Festivalul celor mici”. Secțiunea va cuprinde şapte ateliere interac­tive - heraldică, pictură, muzică şi teatru, picioroange, jonglerii, basoreliefuri, confecţionare brăţări şi păpuşi textile, precum şi opt spectacole de teatru de păpuşi, susţinute de artişti independenţi și de companii de teatru. Atelierele vor avea loc în Piața Mare, în fiecare zi de festival, iar spectacolele sunt programate pe scena din castelul medieval amplasat în Piaţa Mare. Programul complet al atelierelor şi spectacolelor de teatru pentru copii este, de asemenea, publicat pe site-ul oficial al festivalului.
Pentru prima dată în cadrul unui festival desfășurat în România vor putea fi văzute carusele tradiționale, cu coșuri din nuiele, care vor fi aduse în cea de-a treia zi a festivalului de compania Szelkakas, din Ungaria.

Ordinul Cavalerilor Anacronişti, Paladinii de Terra Medies şi Compania Terra Ultrasilvana îşi vor instala taberele medievale în Piaţa Mare, unde, pe întreaga perioadă a festivalului, vor prezenta publicului demonstraţii de lupte medievale, expoziţii de arme şi armuri, spectacole de animaţie stradală, spectacole de dansuri medievale, jocuri interac­­­tive cu copii și spectacole de teatru după scenarii istorice.

Festivalul se va încheia cu spectacolul pirotehnic al trupei Crispus, pe muzica live interpretată de Djembe România.

Actorii care vor prezenta evenimentele desfășurate la această ediție a festivalului sunt Emoke Boldizsar şi Bogdan Sărătean, alături de care va fi și coregrafa Aleisha Gardner din Noua Zeelandă, balerină a Teatrului de Balet Sibiu. Cei trei vor prezenta momentele din festival în limbile română, engleză şi germană.