Un eveniment care a adus comunitățile religioase mai aproape
Concursul catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” este un eveniment remarcabil, inspirat și plin de semnificație, care aduce împreună tineri și vârstnici într-un spirit de învățare, colaborare și aprofundare a valorilor religioase. Prin intermediul acestui concurs, noi, participanții, am beneficiat de oportunități de dezvoltare personală, învățare reciprocă și creștere spirituală. Este un eveniment care aduce comunitățile religioase mai aproape și contribuie la transmiterea valorilor și învățăturilor religioase către viitoarele generații.
Acest concurs are ca scop promovarea înțelegerii și aprofundării valorilor religioase stimulând participanții să se angajeze în studiul și cunoașterea mai profundă a credinței. Un aspect remarcabil al acestui concurs este accentul pus pe interacțiunea dintre tineri și vârstnici. Acesta oferă un suport pentru ca generațiile mai tinere să învețe de la cei mai în vârstă și să se inspire din experiența și înțelepciunea lor. Un alt aspect pozitiv al concursului este acela că promovează spiritul de echipă și colaborare între participanți.
Aducem mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a avut inspirația denumirii acestui proiect, „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, pentru ca noi să avem posibilitatea de a ne regăsi în brațele bunicilor, iar pe bunici să-i asigurăm de tot respectul și dragostea noastră. Mulțumim, de asemenea, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea oferită de a desfășura acest proiect în cadrul unui fost orfelinat cu gândul la acei copii care au avut sau nu bunici. Activitățile s-au desfășurat în Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” din cadrul Protoieriei Onești, capelă care din acel orfelinat s-a transformat în „Leagănul copilăriei noastre”. Acest lucru ne-a responsabilizat și ne dă putere să ne iubim mai mult înaintașii și să-i prețuim pe cei care mai sunt în viață.
Încurajarea dialogului între tineri și vârstnici
În cadrul proiectului au fost clipe minunate trăite alături de colegii mei și mulțumim Bunului Dumnezeu căci noi, cei mici și mari, tineri de toate vârstele ne-am unit în rugăciune și ne-am bucurat de mireasma milosteniei și a faptelor bune. Ca participant la acest concurs am avut șansa de a interacționa și de a învăța unii de la alții, făcând schimb de experiență, deoarece concursul desfășurat a implicat formarea de echipe mixte compuse din tineri și vârstnici, care am lucrat împreună pentru a rezolva provocările și sarcinile propuse, ca de exemplu încondeierea ouălor, interpretarea unor cântece, precum troparul Învierii „Hristos a înviat”, recitarea de poezii religioase, prezentarea unor creații artistice etc. Concursul ne-a încurajat pe toți să ne arătăm abilitățile și pasiunile într-un mod în care să onorăm și să slujim în numele Domnului.
Ceea ce mi-a plăcut la acest concurs este modul în care încurajează interacțiunea și dialogul între tineri și vârstnici. Într-o lume în care diferențele dintre generații pot crea uneori bariere de comunicare, acest concurs reușește să construiască punți de înțelegere și să promoveze respectul reciproc.
A fost un moment de mare bucurie ca de ziua numelui meu să fiu binecuvântată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Catedrala Patriarhală și să urc pe o scenă alături de ierarhi şi slujitori ai Bisericii Patriarhiei Române. Pentru mine, a urca pe o astfel de scenă a însemnat o experiență deosebită și emoționantă, a fost o oportunitate unică de a-mi împărtăși cunoștințele despre credința creștină și de a mă conecta cu persoane care împărtășesc aceleași valori și principii spirituale. Fiind atât de aproape de slujitorii Patriarhiei Române, am simțit o mare responsabilitate și o emoție profundă, deoarece am avut privilegiul de a învăța direct de la acești slujitori ai Bisericii, care sunt exemple de sfințenie și dedicare față de credința strămoșească. A fost o experiență deosebită deoarece am vizitat locuri frumoase, pline de istorie și semnificație religioasă, cum ar fi: Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhal, Mănăstirea Radu Vodă, Seminarul Teologic, unde am fost și cazați etc. Am vizionat filmul realizat de TRINITAS TV, cu proiectele câștigătoare ale concursului, am avut ocazia, de asemenea, să mă închin la cinstitele moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Așadar, participarea la concursul catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” a fost pentru mine o experiență unică, memorabilă și edificatoare. Cu bucurie și recunoștință doresc să adresez cele mai sincere mulțumiri pentru premiul acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cuvintele nu pot exprima în întregime cât de mult înseamnă pentru mine acest premiu întrucât reprezintă o validare a eforturilor depuse. Este o amintire prețioasă și mă încurajează să perseverez și să mă dezvolt în continuare.
Mulțumesc preacucernicilor preoți și profesori coordonatori ai grupului catehetic, doamnei director al Școlii Gimnaziale „Ghiță Mocanu” Onești, prof. Otilia Anuca Bârgăoanu, pr. Andrei Turcu, pr. prof. Bogdan Costel Mocanu și sunt profund recunoscătoare pentru susținerea și încrederea pe care mi-au acordat-o. Slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate!