Un omagiu adus femeii şi operei lui Tattarescu

Data: 07 Martie 2023

Muzeul Municipiului București a deschis în prima zi de primăvară expoziția „Portretul feminin în opera lui Gheorghe Tattarescu”, un omagiu adus femeii în luna martie și, totodată, operei marelui pictor român. Dacă celelalte teme majore asupra cărora pictorul și-a îndreptat atenția au fost studiate și evidențiate publicului de-a lungul timpului, s-a constatat că, deși ocupă o pondere însemnată din moștenirea sa, portretul feminin a rămas pe nedrept necunoscut oamenilor.

Expoziția de la Palatul Suțu prezintă publicului un eșantion relevant al portretului feminin în opera marelui maestru prin lucrări precum „Femeie tânără cu salbă”, „Portretul Mariei Grădișteanu”, „Portretul Mariei Marianu” și o serie de desene inedite. Pentru a întregi panoul portretelor feminine semnate de pictorul român este expusă o delicată piesă de grafică de mari dimensiuni „Fecioara Maria cu Iisus”. De asemenea, din colecția de pictură a Pinacotecii București va putea fi admirată și excepționala pictură „Femeie cu tamburină”.

Curatorul expoziției, Rodica Ion, spune că este conturat, cu această ocazie, „un portret complex al lui Gheorghe Tattarescu” și, totodată, pot fi descoperite „obiecte expuse în premieră”. Rodica Ion afirmă că „dacă celelalte teme majore asupra cărora pictorul și-a îndreptat atenția au fost studiate și evidențiate publicului de-a lungul timpului - profesoratul la Școala de Belle-Arte, pictura sa ecleziastică și cea istorică -, observăm că, deși ocupă o pondere însemnată din moștenirea sa, discretul portret feminin din copiile după marii maeștri studiați la Roma sau al doamnelor din anturajul său a rămas pe nedrept mărginit la funcția primară de studii, respectiv de imortalizare fotografică. Spre deosebire de efigiile masculine, sobre și monumentale, din panteonul tattarescian alcătuit din personalități exemplare ale istoriei sale contemporane, delicatele prezențe feminine sunt mult diferite prin lirismul reprezentării grațioase sau melancolice și prin gama de culori mult mai bogată în sclipiri de tonuri calde, în acord subtil cu sensibilitatea modelului. Abordarea chipului unei doamne din secolul al XIX-lea în pictura modernă presupunea însă mai mult decât redarea realistă a trăsăturilor, și anume reliefarea unui fel de curriculum vitae din care să reiasă poziția socială a portretizatei, atât prin detalii de postură, cât și printr-un cod al veșmintelor și al accesoriilor”.

Expoziția dedicată portretelor feminine din opera lui Gheorghe Tattarescu, un nume reprezentativ al culturii române moderne, va putea fi vizitată până în 28 mai 2023, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)