Un slujitor conştiincios şi demn al Bisericii noastre

Data: 03 Mai 2015

Hristos a înviat!

Am primit cu durere ves­tea tristă a tre­ce­­rii din această via­ţă, în data de 30 a­prilie 2015, a Părintelui Gheor­ghe Ionescu, preot îmbi­se­­ricit la Parohia Bărbătescu Vechi, Protopopiatul Sector 5 Ca­pitală. Părintele Gheorghe Io­nescu s-a născut la data de 31 august 1947, în comuna Be­leţi-Negreşti, judeţul Argeş, în­tr-o familie creştină devotată Bi­­sericii şi credinţei stră­mo­şeşti. Părinţii săi, Marin şi E­ca­te­rina, i-au insuflat încă de mic tâ­nărului Gheorghe valorile mo­rale ale credinţei, astfel în­cât acesta a urmat în mod fi­resc, la vârsta adolescenţei, cursurile Seminarului Teologic Or­todox din Bucureşti, iar ulte­ri­or pe cele ale Institutului Te­o­logic Ortodox de rang uni­ver­si­tar din Bucureşti, pe care le-a ab­solvit dând dovadă de capa­ci­­tate de muncă şi seriozitate.

S-a căsătorit cu tânăra dom­ni­şoară Victoria, formând îm­pre­­ună o familie frumoasă, bi­ne­cuvântată de Dumnezeu cu doi copii, Lavinia-Narcisa şi La­urenţia, care au primit o e­du­­caţie aleasă şi ulterior o for­ma­­re profesională reuşită în do­­meniul studiilor economice.

La data de 3 noiembrie 1968 a fost hirotonit diacon, iar la 1 oc­tombrie 1969 a fost hirotonit pre­ot pe seama Parohiei Văr­bi­la, Protopopiatul Vălenii de Mun­te, judeţul Prahova. Aici a ac­tivat ca preot paroh timp de 14 ani, desfăşurând o activitate mi­sionar-pastorală deosebită, pen­tru aceasta fiind ridicat la ran­gul de sachelar în anul 1974. Ulterior, în anul 1980, prin decizia chiriarhală a vred­ni­­cului de pomenire Părinte Pa­triarh Iustin Moisescu, a pri­mit rangul de iconom.

La data de 1 august 1983 s-a tran­sferat la Parohia Sfântul Du­mitru din oraşul Ploieşti, as­tăzi în cuprinsul Protopo­pia­tu­lui Ploieşti Nord, unde a pri­mit ascultarea de preot paroh. În­deplinindu-şi cu seriozitate şi dem­nitate slujirea în mijlocul cre­­dincioşilor, a fost onorat în a­nul 1985 cu rangul de iconom sta­vrofor. De altfel, pe lângă slu­jirea lui Dumnezeu în faţa Sfân­tului Altar, Părintele Gheor­ghe Ionescu şi-a asumat şi slujirea administrativă a Bi­se­ricii, îndeplinind între anii 1983 şi 1992 funcţia de secretar al Protoieriei Ploieşti.

Începând cu data de 1 mai 1992 şi până la pensionarea sa, sur­venită în anul 1995, Pă­rin­te­le Gheorghe Ionescu a fost pre­ot coslujitor la biserica Pa­­ro­hiei Cotroceni, Pro­to­po­pi­a­tul Sec­tor 6 Capitală. După pen­sio­­narea sa, a slujit lui Du­m­­nezeu cu aceeaşi râvnă în Bi­­se­ri­ca Bărbătescu Vechi (foto), Pro­topopiatul Sector 5 Ca­pi­ta­lă.

Activitatea preoţească a Pă­rin­telui Gheorghe Ionescu, care în ultimii ani nu a lăsat slă­bi­ciu­­nile bătrâneţilor să um­breas­­că zelul său slujitor, ră­mâ­ne în amintirea tuturor ce­lor care l-au cunoscut ca una de ex­cepţie. Calităţile sale orato­ri­ce atât de mult îndrăgite de cre­dincioşii păstoriţi, precum şi înal­ta sa ţinută morală l-au con­sacrat ca fiind un preot de­vo­­tat misiunii Bisericii. Tactul său pastoral rămâne un exemplu bun de urmat pentru pre­o­ţii tineri, care, nu de puţine ori, au fost ajutaţi şi îndrumaţi de Pă­rintele Gheorghe Ionescu.

În aceste momente de vre­mel­nică despărţire de Părinte­le Gheorghe Ionescu, până la În­vierea de obşte, ne rugăm ca su­fletul Părintelui să se bucure de lumina Învierii Mân­tui­to­ru­lui nostru Iisus Hristos şi de comuniunea cerească a sfinţilor, în iubirea Preasfintei Treimi. Fa­miliei îndurerate şi credincioşilor care l-au cunoscut şi l-au apreciat le transmitem un gând părintesc de compasiune şi de întărire sufletească.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanţe şi bi­necuvântare pentru cei îndoliaţi,

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj de condoleanţe transmis la slujba de Înmormântare a Preotului Gheorghe Ionescu (2 mai 2015, Biserica Băr­bă­tes­cu Vechi, Protopopiatul Sec­tor 5 Capitală).