Un slujitor vrednic în ogorul Bisericii
Am primit cu tristețe vestea trecerii din această viaţă a părintelui ieromonah Nicolae Marinescu, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Nicolae - Sitaru. Plecarea sa constituie o pierdere pentru obștea Mănăstirii Sitaru, pentru toți care l‑au cunoscut și i‑au fost alături în timpul rodnicei sale activități, precum și pentru cei care îi sunt acum alături în acest ceas de vremelnică despărțire.
Părintele Nicolae Marinescu s‑a născut în anul 1915 de praznicul Bunei Vestiri, în comuna Măciuca din județul Vâlcea, a urmat Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea și cursurile Facultății de Teologie din București.
A fost diacon pentru o perioadă de patru ani, până în anul 1950, la Parohia Pucioasa din județul Dâmbovița, iar apoi a fost hirotonit preot la aceeași parohie. Tot aici avea să fie timp de 25 de ani dirijorul Coralei Casei de cultură a sindicatelor, ulterior părintele Nicolae fiind solist în Asociația Corală Brănișteană, prezentă în multe emisiuni radio și tv ale vremii, susținând concerte atât în țară, cât și în străinătate.
Datorită talentului cu care Dumnezeu l‑a înzestrat, părintele Nicolae Marinescu a fost numit dirijor‑secund al Coralei Preoților, condusă la acea vreme de maestrul Ioan Popescu‑Runcu.
Slujitor devotat al Bisericii și om înțelept, a fost desemnat în anul 1975 să facă parte din delegația condusă de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian pentru o vizită în Țara Sfântă, la invitația Patriarhului Benedict al Ierusalimului.
Ca semn de recunoaștere a activității depuse spre slava lui Dumnezeu și slujirea aproapelui, a primit din partea Patriarhului Justinian Crucea Patriarhală.
Rămas văduv în anul 1977, părintele Nicolae Marinescu și‑a dus cu demnitate această cruce, îngrijindu‑se cu dragoste părintească de cei patru copii ai săi. Din anul 1979 s‑a transferat în București, la Parohia Tudor Vladimirescu din Drumul Taberei, de unde se va pensiona în anul 1998.
De la venirea sa în București, părintele Nicolae Marinescu s‑a atașat sufletește de Mănăstirea Sfântul Nicolae - Sitaru, astfel că timp de 15 ani a participat aici la sfintele slujbe, înfrumusețând Sfânta Liturghie cu vocea sa minunată. La începutul anului 1999, părintele Nicolae Marinescu s‑a hotărât să îmbrățișeze viața călugărească în mănăstirea pe care a simțit‑o aproape de sufletul său. La scurt timp a fost închinoviat în obștea Mănăstirii Sfântul Nicolae - Sitaru și tuns în monahism.
În vara anului 2003, în urma trecerii la cele veșnice a părintelui arhimandrit Damian Bogdan, starețul Mănăstirii Sitaru, obștea a propus ca urmaș al acestuia pe părintele ieromonah Nicolae Marinescu. Părintele Nicolae a păstorit cu dragoste și înțelepciune mănăstirea, dar în anul 2005, din cauza neputințelor trupești provocate de agravarea stării de sănătate, s‑a văzut nevoit să se retragă din slujirea de stareț care îi fusese încredințată. Firav la trup, dar tare întru duh, părintele Nicolae a continuat să povățuiască duhovnicește obștea mănăstirii și pe toți aceia care cu inimă bună i‑au călcat pragul chiliei.
Din cei 100 de ani de viață, 75 de ani i‑a dedicat slujirii preoțești, mai întâi ca preot de mir, apoi ca protopop de Târgoviște, preot în București, iar mai târziu ca ieromonah la Mănăstirea Sitaru.
Ca semn de prețuire și binecuvântare pentru întreaga sa slujire preoțească și osteneală monahală, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani de viață, în data de 25 martie 2015, am conferit părintelui ieromonah Nicolae Marinescu Ordinul Sfântul Apostol Andrei - Ocrotitorul României.
Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să primească sufletul părintelui ieromonah Nicolae Marinescu în ceata sfinţilor Săi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe şi binecuvântare pentru obștea Mănăstirii Sitaru şi pentru toţi cei îndoliaţi,
† Daniel
Patriarhul Bisericii
Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de Înmormântare a părintelui ieromonah Nicolae Marinescu, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Nicolae - Sitaru, joi, 31.12.2015.