„Unirea: libertate și unitate”
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea unui Departament de catehizare pentru tineri ca structură pentru dezvoltarea proiectului național „Hristos împărtășit copiilor”. De atunci, acest proiect, devenit program național de cateheză, a catalizat numeroase inițiative dedicate copiilor, prin care preoții și profesorii de religie au încercat a sădi adânc în inima lor Cuvântul lui Dumnezeu.
Concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate şi unitate” se înscrie în aceleași coordonate, fiind adresat copiilor, preoților și profesorilor de religie implicați în programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și urmărind să fie o mărturie publică a copiilor şi a celor care îi educă, prin care să transmită însemnătatea libertății câștigate prin viața în Hristos. Totodată, s-a încercat valorizarea tradiţiei, a portului popular şi a apartenenţei la Trupul Bisericii bimilenare, a cărei istorie se contopeşte, în ţara noastră, cu cea naţională, precum și consolidarea unității de neam și credință și afirmarea acesteia.
Scopul declarat al acestui concurs a fost de a cultiva dragostea față de ţară şi de Biserica Ortodoxă Română și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale, în contextul unei lumi seculare şi secularizante şi al unor tendințe puternice de diluare a identităţilor de orice fel, într-un proces de globalizare alert şi derutant.
Declaraţiile copiilor câștigători certifică importanța unui asemenea eveniment, precum și nevoia continuă de consolidare a credinței, prin participare susținută la viața Bisericii, în toate expresiile ei.
„Am simțit harul Duhului Sfânt”
„Prin participarea la proiect, am avut parte de o poartă a cunoașterii și a autocunoașterii, care s-a deschis deodată cu sufletele noastre. Am simțit harul Duhului Sfânt în gândurile care ne-au trecut prin minte, odată cu proiectul realizat. O impresie foarte plăcută a rămas în sufletul meu, deoarece acesta a fost un prilej de a mă exprima și de a reuși să transmit ceea ce simt, cred și gândesc. În concluzie, mă simt mândră că am luat parte la proiect și sunt sigură că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi.”
Melissa Iuga (clasa a VIII-a), Baia Mare, jud. Maramureș
„Participarea mea la concursul «Unirea: libertate şi unitate» este răspunsul la chemarea Bisericii de a deveni o mlădiţă roditoare a ei. Şi unde altundeva, dacă nu în Biserica lui Hristos, pot găsi ceea ce caut? Aici învăţ ce sunt inocenţa şi puritatea, ce este blândeţea şi ce este iubirea, dar mai ales, libertatea trăită în Hristos. Caut credinţa cea adevărată şi ea mă va mântui, caut nădejdea şi ea mă va întări, caut dragostea şi ea mă va face mai bună. Dumnezeu îmi dă perspectiva ca, uitându-mă înapoi, să cuget la cele ce au fost şi să discern ceea ce este demn şi nobil. Prin acest concurs am încercat să cultiv în suflet iubire şi răbdare, pentru a scrie, pentru a picta, pentru a face lucruri frumoase, ce vor rămâne, peste ani, podoabe nepieritoare şi mărgăritare de preţ ale inimii şi, de asemenea, să nu las chemarea lui Hristos fără răspuns.”
Teodora Frăţilă (clasa a X-a), Colegiul Național îBogdan Petriceicu HasdeuÎ, jud. Buzău
„Implicându-mă în proiectul desfăşurat la Biserica noastră:Unirea lor, Unirea noastră 1918-2018, am fost profund impresionată de bătrânii - veterani de război - care, cu lacrimi în ochi, povesteau din istoria poporului român. Ei cunosc istoria românilor mai bine decât mulţi dintre tinerii de azi, pentru că au trăit-o.
Pe lângă aceste informaţii istorice pe care le-am învăţat în cadrul proiectului, am desfășurat multe activităţi culturale şi filantropice. Am vizitat bătrânii care sunt singuri şi neputincioşi, care ne-au povestit lucruri şi fapte din viaţa lor. M-a impresionat foarte mult cea mai bătrână femeie din comună, care are 107 ani. Cât de lucidă era şi cât de clar îşi amintea lucruri trecute de mulţi ani... Le-am dăruit alimente, obiecte de uz casnic, flori etc. Mulţi ne-au mărturisit că nu au nevoie de nimic, ci doar de cineva care să le treacă pragul şi să stea de vorbă cu ei. Impresionant! Nu ştiam că în satul nostru sunt mulţi bunici şi bunice care au copiii şi nepoţii plecaţi în străinătate, pe care nu i-au mai văzut de mulţi ani. Cu lacrimi în ochi ne vorbeau despre ei... I-am vizitat și pe copiii care sunt singuri acasă, pentru că părinţii lor sunt plecaţi la muncă, în afara țării. Nu ştiam că sunt atât de mulţi...
Am vizitat, cu multă emoţie, Centrul de zi „Mihaela”, din comuna noastră, care are grijă de copiii cu dizabilităţi. Am învăţat că trebuie să-I mulţumim Domnului pentru ceea ce suntem: copii sănătoşi, iubiţi de părinţi şi de cei din jur. Ne-a impresionat, până la lacrimi, felul lor de a fi. Şi ei, deşi sunt bolnavi şi infirmi, Îl pot mărturisi pe Dumnezeu, cu multă dragoste.
Toţi tinerii de la Centrul parohial ne-am implicat în aceste proiecte. Mulţumim preoţilor şi celorlalţi oameni de la biserica noastră, care ne iubesc şi ne implică în astfel de activităţi. E minunat când ştii că faci parte dintr-un asemenea grup de tineri care doresc să facă bine. Am învăţat ce este iubirea de semeni... în mod practic.”
Mihaela Ignat (clasa a VIII-a), Liești, jud. Galați
„Mă bucur că am avut ocazia să particip, dar mai ales că lucrarea mea a fost scoasă în evidență de domnii profesori. Îmi pare bine că mai există astfel de concursuri în care ne putem exprima liber, ne putem spune punctul de vedere, arătând că și generația noastră este dispusă a renunța la tehnologie pentru a petrece câteva momente prețioase alături de familie. Și noi, tinerii, prețuim sărbătorile, momentele petrecute cu cei dragi, dar mai ales ne prețuim familia și persoanele apropiate. Îi mulțumesc profesorului de religie că mi-a prezentat un asemenea concurs și că a avut încredere în mine și în colegii mei că vom realiza o compunere frumoasă, exprimându-ne opiniile cu maturitate.”
Daniela Ileana Drule (clasa a VIII-a), Baia Mare, jud. Maramureș
„Prin intermediul Concursului național cultural-artistic «Unirea: libertate și unitate» am avut prilejul de a-mi oglindi sufletul și propria viață pe care am parcurs-o până în prezent și pe care o voi trăi în viitor, alături de Dumnezeu. Astfel, mi-am expus libertatea gândirii și a cuvântului, opinii învelite în sinceritate, precum și ansamblul învățăturilor religioase dobândite în cei 14 ani ai mei. Concursul m-a ajutat să-mi exprim ideile și sentimentele, pe scurt, m-a ajutat să fiu mai aproape de Dumnezeu.”
Alexandra Popan (clasa a VIII-a), Baia Mare, jud. Maramureș