Universități românești în consorții europene
Comisia Europeană a anunțat acum două zile alianțele câștigătoare ale cererii de propuneri din 2022 pentru inițiativa privind Universitățile Europene din cadrul programului Erasmus+. De bugetul-record de 272 de milioane de euro al inițiativei vor beneficia 16 alianțe deja existente și alte patru alianțe universitare nou-înființate.
Instituțiile de învățământ superior din România incluse în alianțele câștigătoare din 2022 sunt: Universitatea din București, Universitatea Tehnică de Construcții București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a anunțat Reprezentanța în România a Comisiei Europene.
Cele 20 de consorții câștigătoare din 2022 se adaugă celor 24 selectate în 2020. În total, cele 44 de alianțe, numite Universități Europene, reunesc 340 de instituții de învățământ superior din 31 de țări din Europa, adică cele 27 state membre UE plus Islanda, Norvegia, Serbia și Turcia.
Universitățile Europene sunt formate, în medie, din nouă instituții de învățământ superior, care pot include diferite tipuri de instituții (cum ar fi universități polivalente și de cercetare, universități de științe aplicate, institute de tehnologie, școli de artă etc.) și acoperă o sferă geografică largă. Fiecare alianță primește un buget de până la 14,4 milioane de euro din programul Erasmus+ pentru o perioadă de patru ani, o creștere semnificativă în comparație cu cei 5 milioane de euro pentru trei ani care se acordau în cadrul cererilor Erasmus+ anterioare. O noutate este că alianțele pot accepta acum parteneri din țările participante la Procesul de la Bologna, inclusiv din Ucraina, Regatul Unit și Elveția.
În ceea ce privește universitățile din România, acestea fac parte din alianțe universitare europene prestigioase. De exemplu, Universitatea București este inclusă în CIVIS, Universitatea Civică Europeană, care are 10 universităţi membre, aproape jumătate de milion de studenţi, iar acţiunile sale sunt concentrate pe cinci domenii-cheie: Mediu şi schimbări climatice, Sănătate, Democraţie şi patrimoniu cultural, Mobilitate durabilă şi incluzivă, Transformări digitale şi tehnologice.
Universitatea „Babeş-Bolyai”, alături de alte 9 instituții de pe continent, face parte din alianța EUTOPIA, care, în următorii patru ani, va avea peste 14 milioane de euro pentru a crea o metauniversitate transnaţională europeană cu programe academice, personal şi campusuri integrate.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative este în consorțiul CIVICA - Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale, alături de alte nouă instituții de științe sociale din Franţa, Italia, Austria, Germania, Suedia, Spania, Polonia şi Marea Britanie. (C. Z.)