Vacanţa de vară în familia ASCOR
Pulsul vieții studențești, din centrele universitare, nu încetează odată cu sesiunile și nici nu poate fi dat doar de amfiteatrele mai mult sau mai puțin pline de studenți, nici de emoțiile sau stresul examenelor, nici de „valurile” de studenți de pe holurile facultăților sau de zumzetul din căminele studențești. Viața studențească este o vervă, o emulație și o tensiune continuă a cetății, date de către cei care într-adevăr nu au uitat ceea ce înseamnă „Sed vitae non scholae, discimus!” - studenții. Pe lângă zgomotul străzii, sirenele ambulanțelor, graba ce duce zeci și zeci de oameni spre gurile de metrou sau către stațiile autobuzelor, și nu numai, pentru a ajunge la serviciu sau la piață, sau la un birou public, sau pentru simplul fapt de a se întoarce acasă, la sfârșitul unei zile epuizante, capitala țării ascunde, sau descoperă, și o latură a unei vieți pe care trebuie să o cauți ca să o poți trăi și înțelege: teatre, concerte, congrese culturale sau științifice, întruniri și dezbateri, serate sau multe alte evenimente, la care, desigur, doar unii aleg să participe.
În acest tumult îi întâlnești și pe studenții de la diferite facultăți și universități bucureștene care se recunosc ca fiind „ascoriști” sau „ascoreni”, adică membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR); foarte mândri de identitatea lor, dar mai ales foarte bucuroși. Se întâlnesc la sediul lor, din str. Doamnei nr. 19, pentru a discuta sau pentru a pune la cale un eveniment. Sau pentru a dezbate un eveniment cultural, spiritual, artistic ori științific, ce s-a petrecut „în cetate”. Organizează evenimente, participă la conferințe, congrese sau dezbateri de interes, merg în drumeții pe munte, în zone tradiționale românești, la mănăstiri sau la biserica lor, din centrul Capitalei - „Sfântul Nicolae”-Ghica, paraclis universitar.
„Să fie un student foarte bun!”
Cândva, un student l-a întrebat pe părintele Teofil Părăian care ar trebui să fie calitatea definitorie a unui student din ASCOR, întrebare la care părintele a răspuns astfel: „Să fie un student foarte bun!”. „Un student bun” este studentul bun la facultate, cu rezultate bune, reflectate în rezultatele de la examene, dar, în același timp, un student pe lângă care nu trece nici un eveniment marcant din cetatea în care studiază. Universitățile, comunitățile academice au fost implicate constant în mersul societății; de aceea, dacă studenții nu organizează, nu generează evenimente, cel puțin pot participa la viața societății.
Studenții din ASCOR nu sunt mai prejos de statutul „studentului bun”. Dacă în timpul anului universitar organizează evenimente capabile să pună în mișcare întregul București - simpozioane, conferințe, dezbateri -, în timpul vacanțelor întrețin focul aprins al pregătirii și formării lor spirituale pentru a întâmpina cum se cuvine noul an universitar. Cei care locuiesc sau aleg să rămână și peste vară în București participă la viața liturgică a Paraclisului universitar „Sfântul Nicolae”, unde marți și joi, pe seară, organizează discuții și dezbateri cu teme pe care ei le propun, având moderator pe unul dintre preoții slujitori. Adesea, trecătorul care intră întâmplător sau din simplă curiozitate să vadă ce se petrece sub cele șapte turle, la acea oră, rămâne nemișcat, sorbind din entuziasmul tineresc și din interesul molipsitor al studenților prezenți în biserică.
Sunt studenți la Medicină, Filologie, Matematică, Științe Economice, Agronomie, Istorie sau la Teatru. Nu sunt toți artiști ori cântăreți, însă doresc să învețe să cânte din inimile lor tinere imnuri lui Dumnezeu, în cadrul unui curs de muzică psaltică, susținut de diaconul Vlad Roșu. Și-au propus să cânte la Dumnezeiasca Liturghie, în toamnă, când se vor reîntâlni cu colegii lor.
Dar, până atunci, ei preferă aerul proaspăt de munte, brazii seculari, lăsând orașul pentru drumeții. Pentru tabere de muncă și de cunoaștere a trecutului istoric, a tradițiilor și spiritualității puternic simțite în vetrele de sihăstrie și cultură ale mănăstirilor din țara noastră. Nu vom aminti decât unul dintre evenimentele care le-a umplut multor tineri sufletele de bucurie și de credință în vara aceasta: 2 iulie - zi de pomenire a Marelui Voievod al Moldovei, Sfântul Ștefan, la Mănăstirea Putna. Între 28 iunie și 3 iulie, studenții din ASCOR București, într-o minunată întâlnire cu tineri din toată țara, s-au îndestulat din harul Liturghiei, s-au bucurat de istoria povestită, nu doar de ghizi sau de profesori, ci de urmele patrimoniului putnean, și s-au desfătat din bucuria sărbătorii, de care și Vasile Băncilă s-ar fi bucurat dacă ar fi fost contemporan evenimentului!