Vernisaj și lansare de carte la Oradea
În prezența Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 11 decembrie, a avut loc, în cadrul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, vernisarea expoziției „Peceți Identitare Bihorene. Biserici ortodoxe construite în Oradea și Bihor între 1918 – 2018”, organizată de Episcopia Oradiei în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural și Primăria Municipiului Oradea și se încadrează în șirul de evenimente care au marcat Anul Centenar.
Expoziția, dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918 şi organizată la inițiativa PS Episcop Sofronie, prezintă o parte din cele mai reprezentative biserici ortodoxe construite în orașul Oradea și în județul Bihor între anii 1918-2018. În acești 100 de ani de la Marea Unire din 1918 în Bihor s-au construit 303 sfinte lăcașuri, din cele 505 existente în prezent.
În cuvântul său, PS Episcop Sofronie arăta că această expoziție retrospectivă descrie ce s-a întâmplat din punct de vedere arhitectural bisericesc ortodox în Oradea și Bihor în ultima sută de ani, de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918: „Expoziția «Peceți identitare bihorene» se înscrie în cadrul generos creat de Anul Centenarului Marii Uniri. De ce Peceți identitare? Pentru că toate bisericile ortodoxe construite în Transilvania după 1918, iar în cazul nostru, în Bihor, în partea nordică a Crișanei, sunt «Peceți identitare». Ele mărturisesc indubitabil despre apartenența spirituală și culturală a poporului nostru la civilizația creștină ortodoxă. Ele arată oricărui vizitator al acestor meleaguri identitatea profundă a majorității locuitorilor județului Bihor”.
Astfel, „dacă veți privi cu atenție bisericile, veți putea recunoaște, dincolo de tipologia care este destul de vastă, multe modele din Țara Românească, din Moldova, din Transilvania, astfel încât aceste biserici sunt toate punți de legătură de o parte și de cealaltă a Carpaților și care arată oricărui vizitator al Bihorului, al Crișanei, al Oradiei, care este apartenența spirituală a comunității care le-a construit. Dar mai presus de toate, sunt foarte frumoase, sunt înălțătoare, sunt castele de salvare a sufletelor”, a mai spus ierarhul.
Totodată, expoziția se dorește a fi și un omagiu adus Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, cel dintâi ierarh al reînființatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, participant de drept la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, unul dintre făuritorii României Mari, dar și un omagiu adus preoților și credincioșilor bihoreni care au luptat mult și s-au jertfit pentru ca Bihorul să intre în componența României în 1918. Dintre personalități amintim pe Ioan Ignatie Papp, Episcopul Ortodox de la Arad, Miron Cristea, Episcopul de la Caransebeș și Primul Patriarh al României, Roman Ciorogariu, vicarul Consistoriului Ortodox de la Oradea și primul Episcop al reînviatei Episcopii a Oradiei. De asemenea, unul din panourile expoziției îi are în prim plan pe reprezentanții clerului ortodox din Bihor prezenți la evenimentul de la 1 decembrie 1918, atât ca delegați de drept, precum Roman Ciorogariu, Andrei Horvath – Protopop al Orăzii Mari, Petru E. Papp – Protopopul Beiușului, Alexandru Munteanu – Protopopul Peștișului, Petru Sârbu – Protopopul Beliului și Adrian P. Deseanu – Protopopul Vașcăului, cât și ca delegați aleși în cercurile electorale. Între cei șapte preoți aleși în cercurile electorale a fost Nicolae Rocsin – Protopopul Tincăi. Alături de acești delegați de drept și aleși au mai participat un impresionant număr de preoți din proprie inițiativă sau ca delegați ai Consiliilor Naționale Române, plaselor sau comunelor de unde proveneau.
În cadrul expoziției, alături de panourile foto-documentare, sunt aduse în fața publicului și câteva obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, precum cârja și veșmântul de arhiereu a episcopului Roman Ciorogariu, o Sfântă Evanghelie tipărită la Sibiu în 1907, o cruce de binecuvântare din lemn din secolul al XIX-lea provenită de la Biserica din Rieni, precum și Actul Fundațiunii Jubiliare Episcopul Roman Ciorogariu (1927) și primul număr al revistei bisericești „Legea Românească”.
Între cei prezenți la acest eveniment a fost și Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, care arăta că „la acest vernisaj, am remarcat un clar sentiment de apartenență și de unitate a tuturor românilor. Iată că Biserica este cea care a dat dovadă că este capabilă să adune oamenii și să facă în așa fel încât sufletele lor să vibreze la unison”.
Curatorul expoziţiei a fost diac. dr. Petru Ardelean, muzeograf în cadrul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Cartea „Patrimoniul Țării Bistrei”
În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea cărții „Patrimoniul Țării Bistrei” (judeţul Bihor) avându-i ca autori, între alții, pe prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. Aurel Chiriac.
Sorin Șipoș arăta faptul că „această carte prezintă o radiografie a patrimoniului laic și ecleziastic din ceea ce generic este numită Țara Bistrei. Cu alte cuvinte sunt biserici, fortificații, cetăți, mănăstiri care sunt mai vechi de o sută de ani și care ar putea să stârnească interesul atât al comunităților locale, dar în egală măsură și turiștilor”.
Evenimentul s-a încheiat cu un concert de colinde susținut de Corul Liceului Teologic „Episcop Roman Ciorogariu”, condus de arhid. Prof. Ștefan Lakatoș.
La eveniment a participat PS Episcop Sofronie, Episcopul Oradiei, oficialități locale, oameni de cultură din Oradea și numeroși preoți, studenți și elevi de la școlile teologice din Eparhia Oradiei. Au luat cuvântul PS Episcop Sofronie, Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural, diacon Petru Ardelean, muzeograf în cadrul Muzeului Țării Crișurilor, curatorul expoziției; Florin Birta – viceprimar al Municipiului Oradea și prof. univ. dr. Sorin Șipoș de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din Oradea, conform Episcopiei Oradiei.