Veşmântul Sfântului Dimitrie cel Nou într-o parohie din Roma
Duminica a 14-a după Rusalii, 28 ianuarie, a fost o zi de mare bucurie pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Românești „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi” din cartierul Borghesiana al orașului Roma, Italia. În mijlocul comunității parohiale s-au aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care au săvârșit Sfânta Liturghie înconjurați de un sobor de clerici.
Lăcașul de închinare al parohiei a devenit neîncăpător pentru credincioșii care au sosit în număr mare pentru a se ruga împreună cu cei doi ierarhi la Sfânta Liturghie și a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. Cu acest prilej, răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, se arată pe site-ul theofania.ro.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a tâlcuit pasajul evanghelic duminical ce relatează Pilda nunții fiului de împărat (Matei 22, 1-14). Bucuria duhovnicească a zilei a fost încununată de primirea în dar, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a unui veșmânt al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui cinstite moaște se află în lăcașul de pe
Dealul Patriarhiei. Odorul de mare preț a fost dăruit parohiei de către Episcopul-vicar patriarhal. Părintele paroh Nicolae Strugaru a mulțumit, în numele întregii comunități, Întâistătătorului Bisericii noastre pentru acordarea binecuvântării în vederea primirii veșmântului Cuviosului, Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, pentru demersurile făcute, și celor doi ierarhi prezenți pentru bucuria slujirii.
Conferinţă despre Unirea Principatelor Române
În ajun, sâmbătă, 27 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a susţinut în biserica parohială conferința cu tema „Unirea Principatelor Române - rolul Bisericii Ortodoxe Române”, evidențiind contribuția ierarhilor și a clerului Bisericii Ortodoxe Române, prin implicarea directă în acțiunile care au dus la înfăptuirea viitoarei uniri. După conferință, participanții au avut parte de un moment emoționant și grăitor, întrucât membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, condus de către arhidiaconul Mihail Bucă, au susținut un concert de cântece religioase și patriotice, marcând, astfel, și prin cântec, cinstirea adusă celor care au înfăptuit Unirea din 1859, transmite Departamentul de comunicare şi imagine al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.