Vestitorul Ortodoxiei
La o săptămână după ziua crucială de vineri, 22 decembrie 1989, apărea la Bucureşti Vestitorul Ortodoxiei Româneşti, un ziar de patru pagini care purta amprenta evenimentelor sângeroase din ţara noastră prin care poporul român şi-a redobândit libertatea socială. La „Mesajul de adeziune al Sfântului Sinod la înnoirile politice din ţară” erau adăugate articole care puneau în lumină libertatea şi eroismul jertfelnic al tinerilor care mărturiseau sub gloanţe credinţa în Dumnezeu. Primul redactor responsabil a fost protosinghelul Daniel Ciobotea, Patriarhul de azi al României.
Cu periodicitate lunară la început, imprimat la mai multe tipografii bucureştene, periodicul Patriarhiei Române s-a stabilizat apoi la apariţii bilunare, format A3, 16 pagini. Şi-a scurtat numele în Vestitorul, pentru aproape un an, în 1992, iar de la nr. 94/15 mai 1993 s-a numit Vestitorul Ortodoxiei, cu subtitlul „Publicaţie de spiritualitate, teologie şi informaţie bisericească a Patriarhiei Române”. Şi-a păstrat formatul de ziar monocolor până în decembrie 2007.
După întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi înfiinţarea Centrului de Presă BASILICA (27 octombrie 2007), Vestitorul Ortodoxiei devine componentă a Publicaţiilor LUMINA. Seria a II-a a Vestitorului Ortodoxiei va fi inaugurată cu nr. 1/ianuarie 2008, prin trecerea la format de revistă A4. De la numărul următor, „revista de informaţie bisericească a Patriarhiei Române” va fi tipărită integral color, calitatea grafică sporind de la număr la număr.
După 30 de ani de la înfiinţare, cele peste 550 de numere publicate reprezintă o cronică preţioasă a vieţii bisericeşti şi o sursă sigură pentru cercetători şi istorici privind perioada de tranziţie din societatea românească şi lucrarea pastoral-misionară a Bisericii în libertate. Colecţia anilor recenţi cuprinde numere tematice dedicate unor evenimente şi realizări deosebite, între care sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale (Catedrala Mântuirii Neamului), 25 noiembrie 2018.
Cea mai veche publicaţie bisericească postdecembristă, deschizătoare de drum pentru presa bisericească, ajunge în bibliotecile tuturor parohiilor şi mănăstirilor din ţară şi din diasporă. De asemenea, cititorii de pretutindeni pot lectura online cele mai recente articole (pe site-ul www.vestitorulortodoxiei.ro) sau consulta arhiva digitală a primilor 25 de ani, stocată pe două DVD-uri.