Viața sașilor transilvăneni prezentată la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (MNS) găzduiește expoziția în aer liber „Viața cotidiană a sașilor transilvăneni ȋn secolul XX, ȋn fotografii de familie”, realizată în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu și Forumul Democrat al Germanilor din Regiunea Extracarpatică. Proiectul expozițional își propune promovarea diversităţii culturale şi a unor bune relaţii interetnice, precum și promovarea patrimoniului cultural al Transilvaniei.
Expoziția ilustrează transformările suferite în viaţa cotidiană de saşi în secolul XX, pornind de la imagini şi documente de familie. Evenimentul scoate în evidenţă importanţa arhivelor personale ca obiecte de patrimoniu cultural. Materialele expuse provin din fotografiile şi documentele de familie salvate în format digital prin intermediul proiectului „Saxonica: O arhivă virtuală a vieţii cotidiene a saşilor în secolul XX”.
Panourile conţin imagini de familie organizate tematic astfel: familia şi tradiţiile, munca, timpul liber, marile transformări - războaiele mondiale, deportarea, colectivizarea, emigrarea și viaţa de astăzi a comunităţii. Managerul MNS, Paula Popoiu, consideră că cele 60 de fotografii din cadrul expoziției sunt o parte din istoria unei minorități pe care ar trebui să o valorificăm. Curatorul expoziției, Corneliu Pintilescu, este de părere că expoziția prezintă istoria prin oamenii săi, regăsită în albume de familie.
Expoziția în aer liber din vecinătatea gospodăriei săsești de la MNS va putea fi vizitată până în data de 7 mai 2022. Printre obiectivele expoziției se numără protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale din Transilvania, conştientizarea în rândul populaţiei a valorilor culturale aflate în arhivele personale și implicarea tinerilor în evenimente culturale care promovează bunele relații interetnice. (A. D.)