Vizită pastoral-misionară la parohia românească din Mannheim, Germania

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 Iulie 2020

În perioada 11-12 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Învierea Domnului” din Mannheim, Germania, cea mai veche parohie românească din regiunea metropolitană Rhein-Neckar. Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Constantin Prihoancă pe seama noii parohii înființate în orașul german Ludwigshafen am Rhein și a botezat trei copii. 

Vizita chiriarhului locului a început la Parohia „Învierea Domnului“ din Mannheim, în seara zilei de sâmbătă, 11 iulie 2020, unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit slujba Vecerniei, a citit rugăciuni de binecuvântare, iar la final, a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul rugăciunii și al Tainei Spovedaniei în viața creștinului, se arată pe mitropolia-ro.de.

A doua zi, duminică, 12 iulie 2020, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și părintele paroh Cristian Podașcă, diaconul Dumitru Dura. Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Constantin Prihoancă pe seama noii parohii din Ludwigshafen am Rhein. Totodată, ierarhul a botezat trei copii.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a reliefat nevoia creșterii duhovnicești în relația credinciosului cu Dumnezeu: „Creștinul nu trebuie doar să ceară - asemeni unui copil - împlinirea doleanțelor proprii și apoi să fie nemulțumit pentru că ceea ce cere nu se împli­nește precum dorește, ci trebuie mai degrabă să se lase în voia lui Dumnezeu, Care toate le lucrează spre binele celui ce crede în El, și să asculte de poruncile Lui. Lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, cum spune Sfântul Apostol Pavel, ci împotriva duhurilor rele care ne pervertesc judecata și ne rătăcesc de la calea lui Dumnezeu. Fiecare păcat are la origine un gând rău de la diavol care, dacă nu-l îndepărtăm imediat, pune stăpânire peste noi”.

Vizita pastorală s-a încheiat cu o agapă frățească, în cadrul căreia a avut loc un moment artistic coordonat de prof. Ionel Chiriță, care a cântat  împreună cu o parte a Ansamblului folcloric „Promoroaca” din Mannheim.